Τι είναι αυτά τα νούμερα πάνω στις ταμπέλες στον αυτοκινητόδρομο;

Κι όμως, είναι πολλοί αυτοί που δεν γνωρίζουν.

Article featured image
Article featured image

Μια ανάρτηση στα social media ήταν αρκετή για να αναδείξει μία «αδυναμία» των Κύπριων οδηγών.

Η ανάρτηση έλεγε το εξής: «Ερχόμενη από την Αυστραλία στην Κύπρο πριν από 30 χρόνια, όταν ζητούσα οδηγίες για να πάω κάπου, όλοι με κατεύθυναν με landmarks και διάφορα άλλα σημεία αναφορά. ‘Από το roundabout του Ορφανίδη, θα περάσεις το Τσίρειο στάδιο και μετά είναι αυτό της Γερμασόγειας. Και κάπως έτσι έμαθα να κινούμε στη Λεμεσό και έπειτα στην Κύπρο. Πρόσφατα η αδελφή μου ήρθε για πρώτη φορά στην Κύπρο και όταν μου ζήτησε οδηγίες, άρχισα να της εξηγώ λέγοντάς της σημεία αναφοράς που ήξερα εγώ οπότε με ρωτάει ΄γιατί δεν μου λες να βγω από την τάδε έξοδο του αυτοκινητόδρομου. Πρώτη φορά συνειδητοποίησα τι είναι αυτά τα νούμερα στις πινακίδες. Βέβαια όποτε λέω σε κάποιον σήμερα ‘βγες από την έξοδο 24’ με κοιτάει περίεργα».

Στα δεκάδες σχόλια κάτω από την ανάρτηση, στην πλειοψηφία τους δεν γνώριζαν την πραγματική χρήση των αριθμών που αναγράφονται πάνω στις πινακίδες, ενώ πολλοί δεν γνώριζαν καν την ύπαρξή τους, καθώς ποτέ δεν χρειάστηκε να τους χρησιμοποιήσουν, πόσο μάλλον να τους προσέξουν.

Οι αριθμοί αυτοί, λοιπόν, υπάρχουν στο οδικό δίκτυο της Κύπρου και αναφέρονται στις εθνικές οδούς, τις εξόδους και τις περιφερειακές οδούς οι οποίες είναι αριθμημένες προς διευκόλυνση των οδηγών.


67117453_10157810057953606_8217377493678555136_n.jpg



Το οδικό δίκτυο της Κύπρου μπορεί να αναλυθεί σε 5 κατηγορίες:

Αυτοκινητόδρομοι: Αποτελούν τους βασικούς άξονες του νησιού. Αποτελούνται από 2 ή 3 λωρίδες ανά κατεύθυνση, με ανισόπεδους κόμβους, και έχουν το πρόθεμα Α.

Συνήθως αντικαθιστούν τις κύριες οδούς (με πρόθεμα Β) και έχουν την ίδια αρίθμηση (π.χ. Ο αυτοκινητόδρομος Α1 έχει αντικαταστήσει την αντίστοιχη κύρια οδό Β1). Μερικές φορές μάλιστα οι αυτοκινητόδρομοι αποτελούν βελτίωση της υπάρχουσας κύριας οδού (π.χ. Α3-Β3).

Κύριες οδοί: Κινούνται συνήθως παράλληλα στους αυτοκινητοδρόμους και έχουν το πρόθεμα Β. Αποτελούνται κυρίως από 1 λωρίδα ανά κατεύθυνση εκτός σε ορισμένες περιπτώσεις κοντά σε κατοικημένες περιοχές όπου αποτελούνται από 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση. Οι κύριες οδοί έχουν κατασκευαστεί παλαιότερα από τους αυτοκινητοδρόμους και αποτελούσαν το βασικό κορμό του δικτύου μέχρι την ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων.

Δευτερεύουσες οδοί: Αποτελούνται από 1 λωρίδα ανά κατεύθυνση, είναι ασφαλτοστρωμένοι και χρησιμοποιήσουν το πρόθεμα Ε καθώς και 3 ψηφία. Το πρώτο ψηφίο υποδεικνύει την κύρια οδό (ή την δευτερεύουσα) από την οποία ξεκινάει ο άξονας. Οι δευτερεύουσες οδοί συνδέουν κυρίως επαρχιακές πόλεις μεταξύ τους.

Τοπικές οδοί: Χρησιμοποιούν το πρόθεμα F. Όταν ξεκίνησε η αρίθμηση τους την δεκαετία του 1980 πολλές τοπικές οδοί δεν ήταν καν ασφαλτοστρωμένοι. Πλέον σχεδόν όλες έχουν στρωθεί με άσφαλτο.

Οδοί χωρίς αρίθμηση: Μπορεί να είναι κύριες ή δευτερεύουσες οδοί. Οι συγκεκριμένοι άξονες κατασκευάστηκαν μετά την αρίθμηση του δικτύου και για αυτό τον λόγο παρέμεναν χωρίς αρίθμηση.

Παρόλα αυτά, όταν και πάλι μας ζητήσει κάποιος κατευθυντήριες οδηγίες, το σίγουρο είναι πως θα του εξηγήσουμε βάσει των σημείων αναφοράς που έχει η κάθε περιοχή!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ