Όταν η Βουγιουκλάκη τρόλαρε αυτούς που την γιούχαραν στο θέατρο

Χρειάστηκαν μόλις δύο ατάκες για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Article featured image
Article featured image


35 χρόνια μετά την πρώτη της εμφάνιση στη σκηνή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όπου είχε βραβευτεί για την ερμηνεία της στην Μανταλένα, η Αλίκη Βουγιουκλάκη ανεβαίνει ξανά στη σκηνή του 36ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1995 και έρχεται αντιμέτωπη με κάποιες αποδοκιμασίες από το κοινό.

Η τότε παρουσιάστρια της βραδιάς, η ηθοποιός Θέμις Μπαζάκα, καλεί στην σκηνή μια ηθοποιό που συνέδεε την καλλιτεχνική της πορεία με την ιστορία του Φεστιβάλ, την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Η Αλίκη ανεβαίνει στην σκηνή και έρχεται αντιμέτωπη με αρκετές αποδοκιμασίες από τον β’ εξώστη.

Η ηθοποιός δεν χάνει την ψυχραιμία της, παίρνει μερικές ανάσες, κοιτάει στα μάτια όσους την αποδοκιμάζουν και τους απαντάει μοναδικά και πάντα με χαμόγελο:




Από που ακουγόταν οι αποδοκιμασίες;

Οι αντιδράσεις προέρχονταν από τον βήτα εξώστη, ο οποίος πάντα ήταν και ο πιο παρεμβατικός. Ως βήτα εξώστης χαρακτηριζόταν η δυναμική παρουσία των νέων που παρακολουθούσαν τις προβολές των διαγωνιζόμενων ταινιών από το δεύτερο εξώστη του θεάτρου, ασκώντας ταυτόχρονα έντονη κριτική στις ταινίες που είχαν προβληθεί. Αξίζει να αναφερθεί ότι η δυναμική και η έντονη επιδοκιμασία ή αποδοκιμασία των ταινιών επηρέαζε πολλές φορές τις κριτικές επιτροπές ενώ πολλοί κριτικοί ταινιών συμπεριλάμβαναν τις αντιδράσεις στα γραπτά τους.

Στις αρχές ο βήτα εξώστης, λόγω και του φθηνού εισιτηρίου, συγκέντρωνε φοιτητές και μαθητές που αγαπούσαν τον κινηματογράφο. Με το πέρασμα των χρόνων όμως και όταν ο εξώστης μεταμορφώθηκε σε κέντρο λήψης αποφάσεων για την τύχη μιας ταινίας, προσέλκυσε όλους εκείνους που ήθελαν να εκφράσουν την άποψή τους για τις ταινίες. Κάπως έτσι ο βήτα εξώστης κατέληξε να γίνει κάτι μεταξύ τρολ και ρυθμιστή του Φεστιβάλ.


Το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στα mikropragmata.lifo.gr/Άρης Δημοκίδης

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ