Έχεις ακούσει (για τα) ASMR βίντεο στο Youtube;

Ένα digital φαινόμενο από το οποίο κάποιοι έχουν γίνει εκατομμυριούχοι, ενώ άλλοι έχουν καταπολεμήσει το στρες.

Έχεις ακούσει (για τα) ASMR βίντεο στο Youtube;

Ένα digital φαινόμενο από το οποίο κάποιοι έχουν γίνει εκατομμυριούχοι, ενώ άλλοι έχουν καταπολεμήσει το στρες.

Article featured image
Article featured image

Τα αρχικά του ASMR προκύπτουν από τις λέξεις autonomou ssensory meridian response (αυτόνομη αισθητηριακή απόκριση του μεσημβρινού) κι αφορούν την αντίδραση μας σε οπτικοακουστικά ερεθίσματα.

Πρόκειται για ένα digital φαινόμενο που απέκτησε τεράστια δημοφιλία τα τελευταία χρόνια, κυρίως μέσω Youtube, στο οποίο άνθρωποι κάνουν βίντεο με στόχο να σου προκαλέσουν… εγκεφαλικό οργασμό.




30.000.000 views σε ένα βίντεο που μια τύπισσα τρώει πίκλες




31.000.000 views σε κάποια που προσπαθεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς





Τα τελευταία χρόνια, τα ASMR videos έχουν γίνει must με τις προβολές τους στο Youtube να έχουν υπερδιπλασιαστεί. Πολλοί ισχυρίζονται πως η θεαματική άνοδος του ASMR οφείλεται στην αύξηση του άγχους και του στρες στις μέρες μας. Για μια μεγάλη μερίδα, το ASMR αποτέλεσε θεραπεία για το άγχος. Μάλιστα, μία από τις εξηγήσεις που δίνονται στην μεγάλη του επιτυχία είναι πως πολλοί θεωρούν πως πρόκειται για ένα νέο είδος "πορνό".



37.000.000 views τρώγωντας τηγανιτό κοτόπουλο




22.000.000 views



Μία από τις διασημότερες ASMRtists, η Maria GentleWispering, δήλωσε στο «Follow This» του «Netflix», «Το 2009 περνούσα μια αγχωτική περίοδο και είδα ένα βίντεο που λεγόταν ψίθυρος και μου κίνησε το ενδιαφέρον. Ένιωσα ένα περίεργο μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια μου και δεν υπήρχε επιστροφή.». Μάλιστα, στην ίδια εκπομπή έρευνας, ο Stephen Smith του πανεπιστημίου του Winnipeg, δήλωσε πως το ASMR είναι το πρώτο ψυχολογικό φαινόμενο που ανακάλυψαν οι χρήστες του διαδικτύου κι όχι οι επιστήμονες. Είναι σημαντικό πως δεν αντιλαμβάνονται όλοι οι άνθρωποι τον εγκεφαλικό οργασμό που επιθυμεί να επιφέρει το ASMR καθώς έχει αποδειχθεί πως τα άτομα με ASMR έχουν εντελώς διαφορετικά εγκεφαλικά δίκτυα από τα άτομα χωρίς ASMR.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ