Ένα βίντεο δείχνει πώς θα μοιάζει η Ανταρκτική όταν λιώσουν οι πάγοι

Τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευοίωνα.

Article featured image
Article featured image


Με τις πυρκαγιές στη Σιβηρία να έχουν αποψιλώσει μία τεράστια έκταση δασικής βλάστησης και με την οικολογική καταστροφή να είναι ανυπολόγιστη, κανείς δεν μπορεί πλέον να προβλέψει το πώς αυτό θα επηρεάσει τον πλανήτη τα επόμενα χρόνια.

Στην αντίπερα όχθη, η ραγδαία άνοδος της θερμοκρασίας οδηγεί με γοργούς ρυθμούς στο λιώσιμο των πάγων με την Ανταρκτική, την έβδομη ήπειρο του πλανήτη, να βρίσκεται πλέον σε μεγάλο κίνδυνο.

Ήδη το ποσοστό πάγου που κάλυπτε μέχρι πρότινος την Ήπειρο (98%) έχει αρχίσει να μειώνεται, με το μέλλον να μην είναι καθόλου ευοίωνο.

Βρετανοί και Αυστραλοί κλιματολόγοι επιβεβαίωσαν ότι την καλοκαιρινή περίοδο οι πάγοι στην Ανταρκτική λιώνουν δέκα φορές πιο έντονα από ό,τι συνέβαινε την ίδια περίοδο πριν από 600 χρόνια, ενώ σε ένα γενικότερο πλαίσιο οι πάγοι στην περιοχή λιώνουν γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μέσα στα τελευταία 1.000 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, σε παγκόσμια κλίμακα, δεν κάνουμε πολλά για να περιορίσουμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, κάτι που σημαίνει ότι το λιώσιμο των πάγων θα επιταχυνθεί. Κάτι που σημαίνει πως είναι πλέον πιο σημαντικό από ποτέ να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερα για το πώς θα είναι η Ανταρκτική χωρίς πάγους. Πόσο είναι το πραγματικό της έδαφος; Πόσο θα συμβάλλει το λιώσιμο των πάγων της στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών;

Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, η British Antarctic Survey (Βρετανική Υπηρεσία Παρακολούθησης της Ανταρκτικής) έχει περάσει μια δεκαετία συλλέγοντας εκατομμύρια δορυφορικές μετρήσεις, ώστε να χτίσει το πιο λεπτομερές μοντέλο –έως τώρα- που θα μας δείχνει πώς είναι κάτω από όλους αυτούς του πάγους η νοτιότερη ήπειρος του πλανήτη μας. Το μοντέλο, που τιτλοφορείται «Bedmap2» περιέχει σαφώς περισσότερη λεπτομέρεια από την προηγούμενη εκδοχή του.

Με πληροφορίες από VICE

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ