Αποτέλεσμα ρεκόρ για το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Τερμάτισε μεν δεύτερο, σημειώνοντας ωστόσο τα μεγαλύτερα εκλογικά ποσοστά στην ιστορία του, κι αυτό δεν είναι καλό.

Article featured image
Article featured image

Στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα σε δύο κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, την Σαξονία και το Βραδεμβούργο, το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) τερμάτισε δεύτερο, σημειώνοντας ωστόσο, τα μεγαλύτερα εκλογικά ποσοστά στην ιστορία του, ενώ σημαντικές απώλειες σημείωσαν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα exit polls, στην Σαξονία το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», λαμβάνει 27,5%, σημειώνοντας άνοδο 18 ποσοστιαίων μονάδων από τις προηγούμενες εκλογές.

Στο κρατίδιο αυτό οι Χριστιανοδημοκράτες τερμάτισαν πρώτοι με ποσοστό 32%, έχασαν όμως 7 μονάδες από τις τελευταίες εκλογές.

Το χειρότερο στην ιστορία τους εκλογικό αποτέλεσμα σημείωσαν οι Σοσιαλδημοκράτες, με ποσοστό 8%.

Το κόμμα της Αριστεράς παίρνει ποσοστό 10,5% και οι Πράσινοι 9%.

Στο Βραδεμβούργο, οι Σοσιαλδημοκράτες τερματίζουν πρώτοι με 27,5%, με την ακροδεξιά να έρχεται και στο κρατίδιο αυτό δεύτερη με 22,5%, δέκα μονάδες επιπλέον από τις περασμένες εκλογές.

Να σημειωθεί πως επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Afd, στο Βραδεμβούργο είναι ο αμφιλεγόμενος πολιτικός, Αντρέας Κόλμπιτς, ο οποίος –όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος- το 2007, μαζί με άλλους νεοναζί του κόμματος NPD, είχε λάβει μέρος σε εκδήλωση του κόμματος «Χρυσή Αυγή» στην Αθήνα.

Μάλιστα, είχε τότε δημιουργηθεί επεισόδιο, όταν σε δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμεναν οι Γερμανοί νεοναζί, είχε κρεμασθεί σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό, με αποτέλεσμα να σημειωθεί εναντίον τους επίθεση με βόμβες μολότοφ.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ