Ιστορικό βίντεο-ντοκουμέντο από την κηδεία του Γεώργιου Γρίβα Διγενή

Αν έχεις 1:52 λεπτά ελεύθερο χρόνο, μπορείς να ρίξεις μια ματιά.

Article featured image
Article featured image

[Το βίντεο περιέχει σκηνές που μπορεί να ενοχλήσουν]

Ίσως μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στην κυπριακή ιστορία, την οποία συνέδεσε άρρηκτα με την ελληνική, για τον οποίο έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά.

Με φανατικούς πολέμιους και φανατικούς υποστηρικτές, ο Γρίβας, όπως και ο Μακάριος καταφέρνουν –δεκαετίες μετά το θάνατό τους- να διχάζουν την κοινωνία για το ποιες και πόσες ευθύνες έχουν για τις εξελίξεις στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Στις 27 Ιανουαρίου 1974, ο Γεώργιος Γρίβας, πεθαίνει από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 76 ετών, και τρείς μέρες αργότερα πραγματοποιείται η κηδεία του, στη Λεμεσό.



Ο Γρίβας πέθανε από καρδιακή προσβολή, ενώ βρισκόταν στο σπίτι της Έλλης Χριστοδουλίδου μαζί με τις κόρες της. Τις τελευταίες μέρες, ο στρατηγός ένιωθε έντονη αδιαθεσία και καθώς η σύζυγός του έλειπε στην Αθήνα, μεταφέρθηκε στο σπίτι της οικογένειας Χριστοδουλίδη, όπου βρισκόταν και το κρησφύγετό του, για να μην παραμένει μόνος του.

Στην κηδεία παρευρέθηκαν χιλιάδες κόσμου, οι οποίοι την μετέτρεψαν σε λαϊκό προσκύνημα. Από την κυβέρνηση, ωστόσο, δεν υπήρξε εκπροσώπηση, καθώς οι σχέσεις τους με τον Μακάριο ήταν αρκετά τεταμένες, στα όρια του εμφυλίου, με το πραξικόπημα από την ΕΟΚΑ Β να ξέσπα λίγους μήνες αργότερα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ