Το μελανό σημείο του Καναδού Πρωθυπουργού και η υπερβολή του politically correct

Μια καρναβαλίστικη αμφίεση -18 ετών- του Τζάστιν Τρουντό στάθηκε αφορμή για να του καταλογίσουν ρατσιστική συμπεριφορά.

Article featured image
Article featured image

Αποτελεί έναν από τους πιο αγαπητούς πολιτικούς παγκοσμίως, καθώς ο Καναδός Τζαστίν Τρουντό, απέδειξε καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του πως μπορεί να εφαρμόσει μια δυναμική πολιτική υπέρ της χώρας του –με έντονες κοινωνικές ευαισθησίες- χωρίς να γίνεται ακραίος, ενώ παράλληλα η δημόσια εικόνα και ο δημόσιος λόγος του, ήταν ό,τι πιο φρέσκο και κοντά στην εποχή μας έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, ειδικά σε μία περίοδο όπου ανά το παγκόσμιο αναδεικνύονται ηγέτες ακραία εθνικιστές και συντηρητικοί.

Ωστόσο μία φωτογραφία που χρονολογείται από το 2001, στάθηκε αφορμή να «χαλάσει» η έως τώρα αψεγάδιαστη εικόνα του Καναδού Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς του αντιπάλους αλλά και άλλους καλοθελητές, να τον χαρακτηρίζουν ως ρατσιστή.


HUHAKDISAUI-1.jpg


Η φωτογραφία, η οποία δόθηκε από τον επιχειρηματία Μάικλ Ανταμσον, στο περιοδικό TIME, το οποίο και την δημοσίευσε, βρισκόταν σε σχολικό λεύκωμα στο αρχείο ιδιωτικού σχολείου στο Βανκούβερ, όπου 29χρονος τότε Τρουντό, ήταν καθηγητής.

Το ενσταντανέ απεικόνιζε τον Τρουντό σε αποκριάτικη εκδήλωση του σχολείου, με αμφίεση Αλαντίν, και με χρωματισμένο το πρόσωπό του με μαύρο make up. Να σημειωθεί πως η φωτογραφία δημοσιεύθηκε σε μία περίοδο όπου ο Τρουντό επαναδιεκδικεί την Πρωθυπουργία της χώρας, αφού στις 21 Οκτωβρίου στον Καναδά έχουν εκλογές.

Οι επικριτές του σχολίασαν αρνητικά την εικόνα του Τρουντό, βαμμένος μαύρος, να χαμογελά περιχαρής, αναφέροντας πως είναι μία ρατσιστική πρακτική η οποία χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, όταν λευκοί ηθοποιοί βάφονταν μαύροι για να χλευάσουν τους Αφροαμερικανούς.

Το ζήτημα πήρε τέτοια έκταση που ανάγκασε τον Καναδό Πρωθυπουργό να απολογηθεί δημόσια για την πράξη του λέγοντας «Δεν έπρεπε να το είχα κάνει. Είχα μεταμφιεστεί φορώντας ένα κοστούμι του Αλαντίν και βάφτηκα με μακιγιάζ. Είναι κάτι που δεν το θεωρούσα ρατσιστικό τότε, αλλά σήμερα αναγνωρίζω ότι είναι ρατσιστικό και λυπάμαι βαθύτατα. Ζητώ πραγματικά συγγνώμη. Λυπάμαι πολύ», είπε, αποκλείοντας να παραιτηθεί.

Η αποκάλυψη της φωτογραφίας και η έκταση που πήρε, έπεσε σαν «βόμβα», καθώς ο ήδη αποδυναμωμένος από μια σειρά σκανδάλων αρχηγός των Φιλελευθέρων, παρουσιάζεται ως ένας ένθερμος υποστηρικτής της πολυπολιτισμικότητας.

Ο Άντριου Σιρ, ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος και πολιτικός αντίπαλος του Τριντό, δήλωσε ότι η φωτογραφία του ήταν ρατσιστική το 2001, είναι ρατσιστική και σήμερα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ