«Πότε μου δεν πίστευα πως θα χρειαζόμουν 40 λεπτά από Στρόβολο για κέντρο»

«Αγαπητέ κ. Δήμαρχε, γιατί δεν περιμένετε να ολοκληρωθεί ένα έργο, πριν ξεκινήσει το επόμενο».

Article featured image
Article featured image

Γράφει ο Γιώργος Κυπριανίδης


Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε

Πολλές αναφορές γίνονται για το βιοτικό επίπεδο των χωρών, με τους κυριότερους δείκτες να είναι αυτοί της παιδείας, της υγείας, της εργασίας και των υποδομών. . Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε, στην κατηγορία των υποδομών περιλαμβάνονται και οι δρόμοι κυκλοφορίας. Και αυτό θα είναι το σημερινό μας θέμα.

Όντας Λεμεσιανός που εργαζόταν στη Λευκωσία, για αρκετούς μήνες πηγαινοερχόμουν βιώνοντας στο πετσί μου το κυκλοφοριακό κομφούζιο τις ώρες αιχμής, ειδικά από το σημείο του ΓΣΠ μέχρι και τα φώτα του Καλησπέρα, όπου για μερικά χιλιόμετρα, χρειάζονται ατελείωτες ώρες υπομονής.

Και παρότι για χρόνια ακούγαμε για σχέδια αποσυμφόρησης του προβλήματος όπως αερογέφυρες, λεωφορεία, διακλαδώσεις κλπ, η πρόοδός τους μοιάζει με αυτήν του Κυπριακού.

Μετακομίζοντας στη Λευκωσία, είχαν την φαιδρή πεποίθηση πως η ζωή μου θα γινόταν πιο εύκολη. Φευ!. Ποτέ μου δεν πίστευα ότι θα χρειαζόμουν καθημερινά 40 ολόκληρα λεπτά για να πάω από Στρόβολο, Μακαρίου! Μία απόσταση που, σε ώρες μη αιχμής, χρειάζεσαι μόλις 10-15 λεπτά για να τη διανύσεις.

Και μέσα σε όλα αυτά να ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με νέα έργα σε κάθε γωνιά της πόλης που δυσχεραίνουν έτει περισσότερο τη μετακίνηση, την ίδια στιγμή που τα παλαιότερα εκκρεμούν για δεκαετίες.

Κάπου εδώ είναι που πιάνω τον εαυτό μου να αναρωτιέται εύλογα, «γιατί δεν περιμένουν πρώτα να τελειώσει ένα έργο, πριν ξεκινήσουν το επόμενο;».

Γιατί αυτές οι εργασίες δεν ξεκίνησαν καλοκαίρι που η τροχαία κίνηση, είναι σαφώς μικρότερη; Και το κυριότερο, πώς γίνεται όλα τα έργα που ξεκινάνε με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα πάντοτε να τα ξεπερνάνε και μαζί με αυτά να μεγαλώνει και ο προϋπολογισμός;

Όταν ξεκινάς να χτίζεις ένα σπίτι, ο εργολάβος σου δίνει ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο εάν ξεπεράσει, πληρώνει πέναλτι. Με τα κρατικά έργα γιατί πάει αντίστροφα;

Καθημερινά ζούμε σκηνές απείρου κάλλους στους δρόμους με την αστυνομία να μην μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα και τον κόσμο να έχει φτάσει στα όριά του. Το κερασάκι σε αυτή την τούρτα καυσαερίων, ηχορύπανσης και θυμού, είναι οι δηλώσεις του αντί-δημάρχου, ο οποίος θεώρησε σωστό να μας ενημερώσει πως τόσο αυτός όσο και ο Δήμαρχος αλλά και οι υπόλοιποι Δημοτικοί Σύμβουλοι ταλαιπωρούνται εξίσου στους δρόμους. Λες και αυτό θα μας έκανε να νιώσουμε καλύτερα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ