Δεν μπορεί ούτε η Κομισιόν να μας εξασφαλίσει φθηνά αεροπορικά εισιτήρια

Δυστυχώς για όλους εμάς, ο κανονισμός για τις αεροπορικές γραμμές προβλέπει ελευθερία τιμολόγησης για τους αερομεταφορείς, ενώ επίσης δεν υπάρχει απαραιτήτως άμεση σχέση μεταξύ του ναύλου του αεροπορικού εισιτηρίου και της απόστασης.

Article featured image
Article featured image

Με γραπτή της απάντηση προς τον Κύπριο Ευρωβουλευτή Λευτέρη Χριστοφόρου, η αρμόδια Επίτροπος Violeta Bulc διευκρινίζει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να παρέμβει στη διαμόρφωση φθηνών αεροπορικών ναύλων από και προς την Κύπρο και ότι δεν υπάρχει νομικός ορισμός της έννοιας «εύλογος αεροπορικός ναύλος».

Από 22 Ιουλίου 2019, ο Κύπριος ευρωβουλευτής ενημέρωνε την Κομισιόν ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρήθηκαν αυξημένα αεροπορικά ναύλα σε συγκεκριμένους προορισμούς, όπως επί παραδείγματι σε Λάρνακα-Αθήνα, καθώς και ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Κύπρος και οι πολίτες της αδυνατούν να διασφαλίσουν την εύκολη και φθηνή σύνδεση με το εξωτερικό, και ιδιαίτερα με χώρες μέλη της ΕΕ.

Χωρίς υπερβολή, οι Κύπριοι πολίτες καταβάλλουν τα πιο ψηλά αεροπορικά ναύλα από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και για όλους σχεδόν τους προορισμούς, τόνιζε ο κ. Χριστοφόρου και ερωτούσε την Κομισιόν με ποιους τρόπους μπορεί να διασφαλίσει αεροπορικά ναύλα σε λογικές τιμές για τους Κύπριους πολίτες και πως μπορεί ν’ αποτρέψει πιθανή συμφωνία αεροπορικών εταιρειών για υψηλές τιμές.

Με την απάντησή της, η Επίτροπος διευκρινίζει ότι ο κανονισμός για τις αεροπορικές γραμμές προβλέπει ελευθερία τιμολόγησης για τους αερομεταφορείς καθώς και ότι, αδιαμφισβήτητα, δεν υπάρχει απαραιτήτως άμεση σχέση μεταξύ του ναύλου του αεροπορικού εισιτηρίου και της απόστασης.ΚΥΠΕ / Νίκος Ρούσσης

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ