Δρομολογείται η μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού πολιτών στην ιστορία της Βρετανίας σε περίοδο ειρήνης

Η Thomas Cook έχει 600.000 πελάτες που βρίσκονται σε διακοπές, μεταξύ αυτών και στην Κύπρο, ενώ επίσης απασχολεί 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο.

Article featured image
Article featured image

Το αρχαιότερο ταξιδιωτικό γραφείο, η Thomas Cook, ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας, πως κήρυξε χρεοκοπία, αφήνοντας αποκλεισμένους εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες σε όλο τον κόσμο, αλλά και 22.000 υπαλλήλους παγκοσμίως χωρίς δουλειά.

Η Thomas Cook ανακοίνωσε ότι κήρυξε πτώχευση καθώς απέτυχε μέσα στο Σαββατοκύριακο να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή της, αναφέροντας ότι οδεύει σε «άμεση εκκαθάριση».

Η εταιρεία ανέφερε ότι υπέβαλε αίτηση αναγκαστικής εκκαθάρισης και πως δόθηκε εντολή για να οριστεί σύνδικος για αυτήν τη διαδικασία.

Την ιδιαίτερη λύπη του καθώς και των υπόλοιπων μελών του διοικητικού συμβουλίου εξέφρασε ο επικεφαλής της Thomas Cook, Πίτερ Φανκχάουζερ, για την κατάρρευση της εταιρείας.

«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη στους εκατομμύρια πελάτες μας και τους χιλιάδες εργαζομένους μας, προμηθευτές και συνεργάτες μας, που μας στήριξαν επί πολλά χρόνια», είπε ο Φανκχάουζερ με ανακοίνωση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό

Εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες, πελάτες της εταιρείας, παραμένουν εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό.

Η βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι η Thomas Cook έπαυσε τις εργασίες της και θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση για να φέρει πίσω στη Βρετανία πάνω από 150.000 Βρετανούς τουρίστες-πελάτες της εταιρείας.

Η εταιρεία διαχειρίζεται σήμερα ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιερόπλοια, και έχει 600.000 πελάτες που βρίσκονται σε διακοπές, μεταξύ αυτών και στην Κύπρο.

Επίσης απασχολεί 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τον περασμένο μήνα, η Thomas Cook, πρωτοπόρος στα πακέτα διακοπών, κατέληξε στους βασικούς όρους ενός σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης ύψους 900 εκατ. στερλινών με την κινεζική Fosun, που είναι μέτοχος της εταιρείας, καθώς και με τις τράπεζες. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά δεν αρκούν και εκτιμάται ότι χρειάζονται άλλα 200 εκατ. στερλίνες προκειμένου να συνεχίσει τις δραστηριότητές της.

Επιχείρηση Μάττερχορν

Οι βρετανικές αρχές ενεργοποίησαν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Μάττερχορν» από το όνομα μιας εκστρατείας βομβαρδισμού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. «Η κυβέρνηση και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) δρομολογούν την μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού πολιτών στην ιστορία σε περίοδο ειρήνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η εταιρεία ανέφερε ότι «παρά τις σημαντικές προσπάθειες» που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, «οι συζητήσεις μεταξύ των διαφόρων των ενδιαφερόμενων μερών για νέες πηγές πιθανής χρηματοδότησης δεν οδήγησαν σε συμφωνία» τονίζοντας ότι η εταιρεία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να προβεί σε ενέργειες για άμεση έναρξη εκκαθάρισης.

«Οι πελάτες που βρίσκονται στο εξωτερικό θα πρέπει να επισκεφτούν τον ιστότοπο www.thomascook.caa.co.uk και να πάνε στο αεροδρόμιο μόνο όταν έχουν επιβεβαιωμένη εναλλακτική πτήση», ανέφερε η CAA, δίνοντας τους αριθμούς των ειδικών τηλεφωνικών γραμμών για τη βοήθεια των ταξιδιωτών: 0300 303 2800 για κλήσεις από την Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, και 0044 1753 330 330 από το εξωτερικό).

Η CAA πρόσθεσε ότι έχει εξασφαλίσει ειδικά αεροσκάφη για αυτήν την κολοσσιαία επιχείρηση που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, αν και μερικοί τουρίστες θα μπορέσουν να επιστρέψουν με εμπορικές πτήσεις. Υπενθυμίζει ότι οι οργανωμένες εκδρομές επωφελούνται από την εγγύηση της ATOL, η οποία απορρέει από ευρωπαϊκή οδηγία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ