Μπέρδεψε το γουασάμπι με πουρέ αβοκάντο και κατέληξε στο νοσοκομείο

Μια γεμάτη κουταλιά ήταν αρκετή για να την «στείλει»!

Article featured image
Article featured image

Η 60χρονη νόμιζε ότι αυτό που είχε μπροστά της ήταν μπολ με αβοκάντο, έφαγε μια κουταλιά και με κάποιο τρόπο κατάφερε να μην αρχίσει να κλαίει μπροστά στους άλλους καλεσμένους. Μέσα σε λίγα λεπτά όμως άρχισε να έχει έντονο πόνο στο στήθος που αντανακλούσε στα χέρια της. Έμεινε στο γάμο αλλά την επόμενη μέρα εξακολουθούσε να νιώθει φρικτά και πήγε στον γιατρό.

Το IFLScience αναφέρει ότι ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα έδειξε ανωμαλία στην αριστερή κοιλία της καρδιάς και τελικά διαγνώστηκε με μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo, γνωστής και ως σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς. Σύμφωνα με το Harvard Women's Health Watch, το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς μπορεί να μιμηθεί κάποια συμπτώματα του εμφράγματος, όπως έντονο πόνο στο στήθος, δύσπνοια και αρρυθμία.

Αν και η ακριβής αιτία της πάθησης δεν είναι πλήρως κατανοητή, τα συμπτώματα αυτά πυροδοτούνται από το συναισθηματικό στρες, όπως έναν χωρισμό ή τον θάνατο ενός συντρόφου, φίλου ή κατοικιδίου ή ακόμα και φαινομενικά θετικούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως ένα πάρτι-έκπληξη. Πάνω από 90% των περιπτώσεων της πάθησης ήταν γυναίκες ηλικίας 58 και 75 ετών.

Η πιο τεχνική ονομασία του προέρχεται από το προδοτικό φούσκωμα της αριστερής κοιλιάς: όταν διαστέλλεται μοιάζει με tako-tsubo, μια ιαπωνική παγίδα χταποδιών (η πρώτη γνωστή περίπτωση περιγράφηκε στην Ιαπωνία το 1990).

Η πάθηση είναι συνήθως ανατρέψιμη και η γυναίκα που έφαγε το γουασάμπι βγήκε από το νοσοκομείο και ανάρρωσε πλήρως μέσα σε ένα μήνα. «Απ’ όσο ξέρουμε, είναι η πρώτη αναφορά της μυοκαρδιοπάθεια takotsubo που πυροδοτείται από κατανάλωση γουασάμπι», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Αν κάτι μάθαμε από την εμπειρία της, είναι ότι δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε ποτέ ένα μπολ με «αβοκάντο».

Πηγή: VICE GREECE

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ