«Το εκπαιδευτικό μας σύστημα διακρίνεται για την ανεκτικότητά του»

Είπε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας, για το περιστατικό με τον Διευθυντή και την μουσουλμάνα μαθήτρια.

Article featured image
Article featured image

Διαχωρίζει τη θέση του και επίσημα το Υπουργείο Παιδείας από το πρακτική του Διευθυντή στο Λύκειο Αγίου Βαρνάβα στη Λευκωσία, να εκδιώξει μαθήτρια από το σχολείο επειδή φορούσε μαντήλα, τονίζοντας πως «Το εκπαιδευτικό μας σύστημα διακρίνεται για την ανεκτικότητα, την πολυπολιτισμικότητα, τον σεβασμό στη διαφορετική έκφραση και την ελευθερία του λόγου καθώς και την ανάπτυξη αντιρατσιστικής συνείδησης».

Αυτούσια η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας:

Αναφορικά με το συμβάν που έλαβε χώρα σε Λύκειο της Επαρχίας Λευκωσίας, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) καταδικάζει αυθαίρετες πολιτικές που εκπορεύονται από Διευθύνσεις Σχολείων και βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την εκπεφρασμένη εκπαιδευτική πολιτική του ΥΠΠΑΝ, η οποία σέβεται την προσωπικότητα του κάθε μαθητή ανεξαρτήτως οποιασδήποτε ιδιαιτερότητας, ταυτότητας και πεποιθήσεων.

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα διακρίνεται για την ανεκτικότητα, την πολυπολιτισμικότητα, τον σεβασμό στη διαφορετική έκφραση και την ελευθερία του λόγου καθώς και την ανάπτυξη αντιρατσιστικής συνείδησης.

Ήδη από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε η ύπαρξη του συμβάντος, το ΥΠΠΑΝ διέταξε διερεύνησή του για να έχει ακριβέστερη εικόνα, έτσι ώστε να προχωρήσουμε, στις ενδεδειγμένες ενέργειες που απορρέουν από τη νομοθεσία.

Το ΥΠΠΑΝ, μέσα στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του πολιτικής, εφαρμόζει προγράμματα ανάπτυξης και επιμόρφωσης του ανθρώπινου δυναμικού του σχετικά με δεξιότητες, στάσεις και συμπεριφορές μεταξύ των εκπαιδευτικών και των μαθητών καθώς και προγράμματα αντιρατσιστικής πολιτικής. Ιδιαίτερη δε προσοχή επιδεικνύει στην κατάρτιση των Διευθυντικών στελεχών των σχολικών μονάδων με συγκεκριμένα προγράμματα διαχείρισης της σχολικής μονάδας και του ανθρώπινου δυναμικού της.

Καταληκτικά, τονίζεται εμφαντικά ότι δεν είναι αποδεκτές τέτοιες συμπεριφορές και το ΥΠΠΑΝ θα προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ