Ψευδή στοιχεία τα όσα αναφέρει η καμπάνια κατά των αμβλώσεων στην Ελλάδα

Ποιος να το φανταζόταν.

Article featured image
Article featured image


Μετά το σάλο που ξέσπασε στην Ελλάδα από την καμπάνια «Αφήστε με να ζήσω» κατά των αμβλώσεων, η οποία αναρτήθηκε στους σταθμούς του Μετρό χθες Δευτέρα, και την απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου να απαιτήσει την αφαίρεσή της από όλες τις στάσεις του Αττικού Μετρό, μία άλλη πληροφορία που προέκυψε σήμερα, ήρθε για να επιβεβαιώσει όλους όσοι αντέδρασαν σε αυτή την αναμφίβολα προσβλητική και άνευ λόγου καμπάνια.


Για όσους δεν έτυχε να δουν την αφίσα της καμπάνιας, να θυμίσουμε πως στο κέντρο της είχε ένα αγέννητο βρέφος και γύρω του διάφορες «επιστημονικές θεωρήσεις» που οδηγούσαν στο συμπέρασμα πως ένα γονιμοποιημένο ωάριο έχει ζωή από την πρώτη κιόλας μέρα της γονιμοποίησης.



71826144_438366413466554_8176309506020474880_o.jpg



Τα Ελληνικά HOAXES, ανέλυσαν ένα προς ένα τα επιχειρήματα που ανέφερε η αφίσα της καμπάνιας, διαψεύδοντάς τα με πραγματικά επιστημονικά δεδομένα και επιχειρήματα.


Ισχυρισμός 1: «Στο αγέννητο παιδί από την 18η μέρα χτυπά η καρδία του»

Στα έμβρυα η καρδιά αρχίζει να χτυπάει στις 22-23 ημέρες ενώ η ροή αίματος ξεκινάει την 4η εβδομάδα.

Ωστόσο είναι σκόπιμο να έχουμε υπόψιν μας πως σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης δεν μιλάμε για λειτουργικό καρδιαγγειακό σύστημα αλλά για μια συλλογή κυττάρων με ηλεκτρική δραστηριότητα. Εν ολίγοις μιλάμε για ιδιαίτερα πρώιμα στάδια ανάπτυξης των οργάνων και των συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού, γεγονός που καθιστά τη φράση “από τη 18η ημέρα χτυπάει η καρδιά του” παραπλανητική.


Ισχυρισμός 2: «Το έμβρυο νιώθει πόνο από την 10η εβδομάδα»

Σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA το 2005 βλέπουμε πως πρέπει να συντρέχουν ορισμένοι παράγοντες για την ανάπτυξη της αίσθησης πόνου από το έμβρυο.

Αρχικά, πρέπει να έχουν αναπτυχθεί οι αισθητήριοι υποδοχείς του δέρματος, γεγονός που λαμβάνει χώρα μεταξύ 7,5 και 15 εβδομάδων εγκυμοσύνης. Επίσης, πρέπει να έχει αναπτυχθεί ο νωτιαίος μυελός που μεταφέρει το “σήμα” στον εγκέφαλο. Οι νευρώνες που καταλήγουν στην περιοχή του εγκεφάλου, όπου ο πόνος γίνεται αντιληπτός, αναπτύσσονται την 23η με 24η εβδομάδα της κύησης.

Επομένως, ο ισχυρισμός πως την 10η εβδομάδα το έμβρυο μπορεί να αισθανθεί πόνο είναι επιστημονικά αβάσιμος.



unborn.jpg




Ισχυρισμός 3: «Από την 42η ημέρα ανιχνεύονται εγκεφαλικά κύματα»

Αυτός είναι ο μοναδικός ισχυρισμός της αφίσας ο οποίος έχει μια δόση αλήθειας. Όντως στις 42 ημέρες της κύησης αρχίζει να εμφανίζεται ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι έχουμε κανονική εγκεφαλική λειτουργία. Αυτή η εξέλιξη έρχεται κοντά στις 20 εβδομάδες.


Ισχυρισμός 4: «Όλα τα όργανα έχουν δημιουργηθεί από την όγδοη εβδομάδα»

Η οργανογένεση ξεκινάει από την 3η εβδομάδα και φτάνει μέχρι τη 8η. Ωστόσο αυτή η διαδικασία σχηματίζει τις θεμελιώδεις δομές των οργάνων και των ιστών, αυτό δεν μεταφράζεται σε ‘δημιουργία όλων των οργάνων μέχρι την 8η εβδομάδα’. Η ανάπτυξη των οργάνων συνεχίζεται μέχρι τη γέννηση του παιδιού στο οποίο σημείο τα όργανά του είναι επαρκώς αναπτυγμένα για να μπορεί να επιβιώσει εκτός του περιβάλλοντος της μήτρας.


Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα ανωτέρω καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως οι ισχυρισμοί που εμφανίζονται στην εξεταζόμενη αφίσα αποτελούν συλλογή παραποιήσεων των πραγματικών επιστημονικών δεδομένων.




Έρευνα: Στάμος Αρχοντής – Στυλιανός Πουρνής /Ελληνικά Hoaxes

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ