Στις 10 Ιανουαρίου η πρώτη πανσέληνος για το 2020

Η περίφημη «πανσέληνος του Λύκου».

Στις 10 Ιανουαρίου η πρώτη πανσέληνος για το 2020

Η περίφημη «πανσέληνος του Λύκου».

Article featured image
Article featured image

Στις 10 Ιανουαρίου θα έχουμε την πρώτη πανσέληνο του 2020 (γνωστή στην Αμερική και ως «πανσέληνος του λύκου»), η οποία θα συνδυαστεί με μια έκλειψη παρασκιάς του φεγγαριού.

Σε μια έκλειψη παρασκιάς, η πανσέληνος μπαίνει μέσα στη σκιά της γήινης παρασκιάς, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα η Σελήνη να σκοτεινιάζει εν μέρει, αλλά όχι τελείως, όπως σε μια κανονική έκλειψη, όταν το φεγγάρι εισέρχεται στο εσωτερικό τμήμα της σκιάς του πλανήτη μας.

Το φαινόμενο θα διαρκέσει περίπου τέσσερις ώρες και το αποκορύφωμα του θα είναι γύρω στις δέκα ώρα Κύπρου, το βράδυ της Παρασκευής. Το φεγγάρι θα αλλάξει λίγο χρώμα από άσπρο σε ελαφρώς κιτρινωπό και σχεδόν το 90% του δίσκου του θα καλυφθεί από την παρασκιά της Γης.

Σύμφωνα με την NASA η έκλειψη Σελήνης παρασκιάς θα είναι ορατή από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία, τον Ινδικό Ωκεανό και τη Δυτική Αυστραλία. Συνολικά το 2020 θα υπάρξουν τέσσερις σεληνιακές εκλείψεις, όλες παρασκιάς. Οι εκλείψεις αυτού του είδους πάντως είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτές με γυμνά μάτια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ