Ομίχλη εγκεφάλου

Ασθενείς που νόσησαν με κορωνοϊό δηλώνουν, μήνες μετά, ότι αδυνατούν να σκεφτούν καθαρά.

Article featured image
Article featured image

Για τη Mirabai Nicholson-McKellar, ο κορωνοϊός ήταν μια εμπειρία, την οποία ξεπέρασε με σχετικά ήπια συμπτώματα από μικρούς πόνους στο στήθος μέχρι και ημικρανία έντεκα περίπου ημερών. Όλα αυτά στην αρχή. Επτά μήνες αργότερα, τα πράγματα φαίνεται να είναι πολύ διαφορετικά. Η 36χρονη από την Αυστραλία εξακολουθεί να εμφανίζει συμπτώματα, αυτήν τη φορά όμως διαφορετικά, συμπεριλαμβανομένης και της δυσκολίας στη μνήμη-σκέψη, κατάσταση που συχνά περιγράφεται ως «εγκεφαλική ομίχλη» (brainfrog).

«Η κατάσταση αυτή αντανακλά στην ουσία την κατάσταση του εγκεφάλου με βάση την οποία ο άνθρωπος δεν μπορεί να σκεφτεί καθαρά. Λέγεται αλλιώς και γνωστική εξασθένηση», λέει η Nicholson-McKellar, προσθέτοντας ότι οι συνέπειες δεν είναι καθόλου απλές. «Δεν μπορώ να δουλεύω περισσότερο από μία έως δύο ώρες την ημέρα και ακόμη και το να φεύγω από το σπίτι για ψώνια είναι μια πρόκληση», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Όταν κουράζομαι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα και κάθε μέρα είναι μια δύσκολη κατάσταση. Μερικές φορές το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να κάθομαι στο κρεβάτι και να παρακολουθώ τηλεόραση», λέει, εξηγώντας, παράλληλα, ότι συχνά δεν μπορεί να κάνει μια φυσιολογική συνομιλία, να γράψει ένα μήνυμα ή να στείλει ένα μέιλ. «Νιώθω σαν μια σκιά του πρώην εαυτού μου. Δεν ζω τώρα, απλώς υπάρχω».

cor.jpg



Ο Δρ Michael Zandi, σύμβουλος του UCL Queen Square Institute of Neurology, επισημαίνει πως έχει γνωρίσει κι άλλους ασθενείς που ζουν σε αυτήν την κατάσταση εδώ και μερικούς μήνες. Μερικοί από αυτούς έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο ή την εντατική, ενώ υπάρχουν κι άλλοι που το πέρασαν στο σπίτι. «Το ποσοστό των ατόμων με αυτά τα συμπτώματα ως αποτέλεσμα του κορωνοϊού είναι άγνωστο. Mερικές μελέτες κάνουν λόγο για 20%, αλλά κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά αν ισχύει κάτι τέτοιο», σχολιάζει.

Μία δυσκολία στην αντιμετώπιση της «εγκεφαλικής ομίχλης» είναι ότι ο ίδιος ο όρος είναι θολός από μόνος του. «Δεν είναι ιατρικός όρος», λέει ο Δρ Ross Paterson του ινστιτούτου Queen Square. «Δεν έχουμε καθορίσει ποια είναι αυτά τα συμπτώματα και αν είναι κάτι μετρήσιμο, διότι, απλά, κανείς δεν έχει ολοκληρώσει τη μελέτη ακόμα». Ο Δρ Zandi συμφωνεί ότι στο παρελθόν έχουν αναφερθεί δυσκολίες σκέψης και συγκέντρωσης από ασθενείς με άλλες καταστάσεις. «Οι γιατροί και οι επιστήμονες δεν θα χρησιμοποιούσαν απαραίτητα την "ομίχλη του εγκεφάλου" ως διάγνωση, καθώς δεν ορίζει ακριβώς ποιο είναι το πρόβλημα και τι θα μπορούσε να το προκαλεί», λέει ο Δρ Zandi.

Ο Δρ Wilfred Van Gorp, πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Κλινικής Νευροψυχολογίας, λέει ότι πολλοί που νόσησαν, εμφανίζουν επίσης προβλήματα, όπως πονοκεφάλους, δυσφορία σε δυνατούς θορύβους και αδυναμία ελέγχου των συναισθημάτων τους. «Τα συμπτώματα μοιάζουν πολύ με αυτά των ασθενών μετά από διάσειση», λέει, προσθέτοντας ότι υπάρχουν επίσης ομοιότητες με το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης.


Με πληροφορίες από Guardian.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ