Μην το πεις σε κανέναν!

Ή όπως ειπώθηκε και στο βίντεο που έπιασε κορυφή στα trends του εγχώριου YouTube, «Don’t say that to anybody».

Article featured image
Article featured image

Εκνευριστήκαμε, φωνάξαμε, αηδιάσαμε, αλλά σίγουρα δεν εξετάσαμε τι μερίδιο ευθύνης έχουμε εμείς γι’ αυτό που σαν ριάλιτι παρακολουθούμε τα τελευταία 24ωρα από οθόνης κινητού ή τηλεοράσεως.

Αυτό που βλέπουμε είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας -όχι ολόκληρης, δεν τα ισοπεδώνουμε όλα, αλλά ενός μέρους της.

Και δεν είναι μόνο όσοι εμφανίζονται στο βίντεο που πρωταγωνιστούν. Όχι. Συμμετοχή έχουν και πολλοί από αυτούς που με τη ψήφο μας στέλνουν στη Βουλή άτομα τα οποία κάνουν guest εμφανίσεις σε αντίστοιχα σουαρέ, είτε σε ψαροταβέρνες είτε σε κλειστά δωμάτια, τσουγκρίζοντας κολονάτα ποτήρια και «μιτσοκαμμώντας».

Μην το πεις σε κανέναν, όμως!

Ένας φίλος που δούλευε σε εταιρεία κινητής, πριν μερικά χρόνια, μου περιέγραφε το σκηνικό όπου ένας Βουλευτής, πρωτοκλασάτο κομματικό στέλεχος, είχε πάρει για επιδιόρθωση το smartphone του. Θυμάμαι να μου λέει σοκαρισμένος για τα SMS που είχε δει στο τηλέφωνο αυτό, τόσο από κόσμο που ξεδιάντροπα ζητούσε χάρες όσο και από τον ίδιο τον βουλευτή που είτε έταζε «ότι θα…» είτε «πρόσφερε» απλόχερα στους ψηφοφόρους του.

Μην το πεις σε κανέναν, όμως!

Μην πείτε ότι πέφτετε από τα σύννεφα ακούγοντάς το. Προσωπικά, απλώς βλέποντας και μόνο τον συγκεκριμένο και δη ακούγοντάς τον να μιλά, άνετα θα έλεγα ότι τον τύπο δεν θα τον εμπιστευόμουν ούτε καν να μου φέρει γάλα από το περίπτερο.

Αυτοί που ψηφίζουν τον κάθε «I have to protect my name as well» υποψήφιο ξέρουν πολύ καλά και ποιον ψηφίζουν και γιατί το κάνουν. Και προφανώς δεν είναι άμοιροι ευθυνών.

Είναι τραγικό να παρατηρείς πως με μόνο 2 χιλιάδες και κάτι ψήφους καταφέρνουν να μπουν στη Βουλή τύποι που τόσο απροκάλυπτα… μιτσοκαμμούν στη διαφθορά, όταν μάλιστα γνωρίζεις πως συνολικά 180.644 ψηφοφόροι (το 33% του συνόλου των ψηφοφόρων) απείχαν από τη ψηφοφορία των Βουλευτικών του 2016 και άρα τρόπον τινά καθόρισαν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αυτοί που ήταν στο κινητό του «δημοφιλούς» βουλευτή, που είναι στο κινητό του κάθε «δημοφιλούς» βουλευτή, πάντα ψηφίζουν… γιατί έχουν λόγο να το κάνουν.

Οπότε, τους υποψήφιους που είναι λαμόγια τούς βολεύει η αποχή. Το ίδιο και τους ψηφοφόρους τους.

Συχνά προφασιζόμαστε την απουσία της οριζόντιας ψηφοφορίας για να μην πάμε. Κατανοητό (ως ένα βαθμό). Από την άλλη, δεν γίνεται να μην βρίσκουμε έστω έναν άνθρωπο να «σταυρώσουμε», από οποιοδήποτε ψηφοδέλτιο.

Δεν γίνεται να μην υπάρχει έστω ένας άνθρωπος που θα κάνει τελικά πράξη τις υποσχέσεις του.

Δεν γίνεται να μην υπάρχει έστω ένας άνθρωπος που θα κάνει τελικά πράξη έστω το 1/5 απ’ όσα ωραία και ελπιδοφόρα ακούγονται σε προεκλογικά βίντεο όπως το παρακάτω.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ