Είναι αυτός ο πρώτος Ύμνος της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας;

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στα social media έγινε αφορμή να ξεκινήσει ένας διάλογος για το εάν η Κύπρος, πριν υιοθετήσει τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας, είχε δημιουργήσει τον δικό της κρατικό Ύμνο.

Article featured image
Article featured image



Στις 18 Νοεμβρίου 1966, το Υπουργικό Συμβούλιο -αποτελούμενο μόνο από Ελληνοκυπρίους- αφού οι Τουρκοκύπριοι είχαν αποχωρήσει ήδη από το κυβερνητικό σχήμα, αποφάσισε την υιοθέτηση του ελληνικού εθνικού ύμνου, ως εθνικό ύμνο και της Κυπριακής Δημοκρατίας, μία απόφαση που ισχύει μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, εδώ και αρκετά χρόνια κυκλοφορεί -υπό μορφή αστικού μύθου- η θεωρία πως ο Μακάριος Γ’, το 1962, όταν προετοίμαζε τις επίσημες επισκέψεις του σε Ουάσιγκτον και Άγκυρα, ανέθεσε στον συνθέτη Σόλωνα Μιχαηλίδη να δημιουργήσει έναν κρατικό κυπριακό ύμνο, ο οποίος θα παιάνιζε στις εν λόγω επισκέψεις του.

Το συγκεκριμένο βίντεο αναρτήθηκε στο Youtube, από τον χρήστη Μιχάλη Μιχαήλ, το 2010, με τα σχόλια, έκτοτε, είτε να διαψεύδουν είτε να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό. Πρόσφατα το βίντεο αναρτήθηκε σε γνωστή διαδικτυακή πλατφόρμα, αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση.

Το γεγονός, παρόλα αυτά, δεν επιβεβαιώνεται επίσημα ούτε υπάρχει καταγεγραμμένο σε κάποιο ιστορικό αρχείο, με τον αστικό μύθο που κυκλοφορεί να υποστηρίζει πως ο εν λόγω ύμνος παίχτηκε ουσιαστικά μόλις μία φορά και από τότε δεν ακούστηκε ποτέ ξανά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ