Η ευρηματικότητα κάποιων δεν έχει όρια [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Πόσο αθώα μπορεί να είναι μια σακούλα νάιλον με κιμά, ένα «νόστιμο» κομμάτι κρέας ή μια πηγή νερού, στην κυπριακή φύση;

Article featured image
Article featured image

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου και θα καταλάβετε:

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται έξαρση της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες) στην ύπαιθρο. Πώς μοιάζει ένα δηλητηριασμένο δόλωμα; Κάποτε είναι μια σακούλα νάιλον με κιμά, άλλες φορές ένα «νόστιμο» κομμάτι κρέας εμποτισμένο με θάνατο, και άλλες μια πηγή νερού στην οποία κάποιος έριξε θανατηφόρο φυτοφάρμακο… Η ευρηματικότητα ή μάλλον… η δολιότητα των δραστών δεν έχει όρια. Και τα δηλητηριασμένα δολώματα δεν κάνουν διακρίσεις. Μπορούν να σκοτώσουν από σκαντζόχοιρους, λαγούς, γάτους, σκύλους και αιγοπρόβατα μέχρι γύπες και αετούς, αναλόγως της χρήσης που γίνεται και του μέσου που χρησιμοποιείται.

poison3.jpg


ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟΝ ΣΙΩΠΗΛΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

Η τοποθέτηση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι έγκλημα που τιμωρείται με μέχρι και 3 χρόνια φυλάκιση ή/και πρόστιμο που ανέρχεται στις 20.000 ευρώ (περί Προστασίας και Διαχείρισης των Αγρίων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμος), ενώ σε περίπτωση δε που προκληθεί ουσιαστική βλάβη σε προστατευόμενο είδος άγριας ζωής, προβλέπεται ποινή μέχρι τα δέκα χρόνια φυλάκιση ή/και €500,000 (ο περί Προστασίας του Περιβάλλοντος μέσω του Ποινικού Δικαίου Νόμος).

Καλούμε όλους τους πολίτες που βρίσκονται στην ύπαιθρο, κυνηγούς, πεζοπόρους, γεωργούς, κτηνοτρόφους κοκ, να προβαίνουν σε ΑΜΕΣΗ ενημέρωση της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας και της Αστυνομίας αν αντιληφθούν ύποπτο περιστατικό δηλητηρίασης που μπορεί να είναι ένα ή και περισσότερα νεκρά ζώα ή κομμάτια κρέας. Η αναφορά περιστατικού δηλητηρίασης στις αρχές βοηθά στη διάσωση περισσότερων ζώων από δηλητηρίαση αλλά και στη διερεύνηση του περιστατικού για εντοπισμό του δράστη.

poison1.jpg


Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ

Καλούμε επίσης όλους όσοι γνωρίζουν οτιδήποτε που θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξιχνίαση κάποιου περιστατικού δηλητηρίασης να μη διστάσουν να σπάσουν τη σιωπή τους και να πληροφορήσουν τις αρχές.

Καλέστε την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και τον τοπικό αστυνομικό σταθμό. Υπηρεσιακά τηλέφωνα Υπηρεσίας Θήρας:

  • Επαρχία Λευκωσίας: 99445697
  • Επαρχίες Λάρνακας / Αμμοχώστου: 99634325
  • Επαρχία Λεμεσού: 99445728, 99628338
  • Επαρχία Πάφου: 99445679


poison2.jpg



Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζωή με τους Γύπες» και των δράσεων για την εξάλειψη αυτής της παράνομης πρακτικής, η ομάδα του προγράμματος κάνει προσπάθειες για ενεργή εμπλοκή των διωκτικών αρχών στη διερεύνηση περιστατικών, αναγνώριση και καταδίκη των δραστών και εν τέλει την επιβολή ποινών. Στις περιπτώσεις όπου γίνεται αναφορά για πιθανό περιστατικό δηλητηρίασης, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας που είναι εταίρος του προγράμματος, συλλέγει τυχόν θύματα και δολώματα και προωθούνται για διενέργεια εξετάσεων και τοξικολογικών αναλύσεων για εξακρίβωση του περιστατικού δηλητηρίασης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ