O τοκετός μέσα από 30 συγκλονιστικές φωτογραφίες

H Renate van Lith φωτογραφίζει γυναίκες την ώρα που γεννούν και το θαύμα της ζωής μάς θυμίζει πως η ζωή πάντα θα νικά στο τέλος.

Article featured image
Article featured image

H Renate van Lith, μία βραβευμένη φωτογράφος από την Ολλανδία, κέρδισε τον τίτλο «International Birth Photographer 2020» στον διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας τοκετών, «Birth Photographer International Image Competition». Μετά τη σημαντική διάκρισή της, μοιράστηκε το συναρπαστικό ταξίδι της ως φωτογράφου τοκετών στο Bored Banda, ανεβάζοντας και μερικές από τις εντυπωσιακές φωτογραφίες που τής χάρισαν την πιο πάνω διάκριση.

τοκετός.jpg


τοκετός 1.jpg


τοκετός 2.jpg


τοκετός 3.jpg


τοκετός 28.jpg


«Όταν έμαθα για τη βράβευσή μου, παραλίγο να πέσω από την καρέκλα από το σοκ. Είναι πραγματικά υπέροχο. Πριν από πέντε χρόνια, εισήλθα τυχαία στον κόσμο της φωτογραφίας. Τότε ακόμη δούλευα ως επιθεωρήτρια στον τομέα της παιδικής φροντίδας. Κάθε δημόσιος υπάλληλος είθισται να λαμβάνει ένα επίδομα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει σε κάτι άσχετο με το επάγγελμά του. Με αυτά τα λεφτά, λοιπόν, ακολούθησα τη βασική εκπαίδευση σε μια επαγγελματική σχολή φωτογραφίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.


τοκετός 4.jpg


τοκετός 5.jpg


τοκετός 7.jpg


τοκετός 8.jpg


τοκετός 9.jpg


τοκετός 10.jpg


«Το όλο πράγμα ξεκίνησε ως χόμπι, αλλά γρήγορα ξέφυγε από αυτό. Τελικά, άφησα τη δουλειά μου. Όχι γιατί δεν μου άρεσε, αλλά η φωτογραφία αποδείχτηκε το μεγάλο μου πάθος. Ειδικά η φωτογραφία τοκετών είναι τόσο ξεχωριστή. Όλα τα συναισθήματα που μπορείς να φανταστείς, περνούν από μπροστά σου: ανακούφιση, ένταση, εξάντληση, λύπη και χαρά. Βλέπω τα πάντα μέσα από τον φακό. Είναι πολύ ιδιαίτερο να είμαι μέρος αυτού ως φωτογράφος και είναι υπέροχο που τα άτομα με εμπιστεύονται να είμαι παρούσα σε μια τόσο προσωπική τους στιγμή», προσθέτει.


τοκετός 11.jpg


τοκετός 12.jpg


τοκετός 13.jpg


τοκετός 14.jpg


τοκετός 15.jpg


τοκετός 16.jpg


Στο μεταξύ, η Renate δημιούργησε μια πλατφόρμα, στην οποία Ολλανδοί φωτογράφοι τοκετών μπορούν να επικοινωνούν, ανταλλάζοντας ιδέες, ενώ είναι και η ιδρύτρια των «Birth & Beyond Photography Awards», ενός διαγωνισμού για φωτογράφους που ασχολούνται όχι μόνο με τον τοκετό, αλλά γενικότερα την οικογενειακή ζωή. «Στα “Birth & Beyond Photography Awards” υπάρχει μια ειδική κατηγορία για τον τοκετό, σε συνδυασμό με πιο συνηθισμένες κατηγορίες, όπως είναι η εγκυμοσύνη, το νεογέννητο, το μωρό, τα παιδιά και η οικογένεια. Η μητρότητα πρέπει να εορτάζεται με κάθε τρόπο, έτσι δεν είναι;», καταλήγει η φωτογράφος.

τοκετός 17.jpg


τοκετός 18.jpg


τοκετός 19.jpg


τοκετός 20.jpg


τοκετός 21.jpg


τοκετός 22.jpg


«Ελπίζω να μπορώ να κάνω αυτήν τη δουλειά για πολύ καιρό και να συμβάλω, ώστε η φωτογραφία τοκετών να αποκτήσει ακόμη περισσότερο επαγγελματικό χαρακτήρα. Παρά το γεγονός ότι το να είμαι συνέχεια on call είναι δύσκολο, έχω, κατά τα άλλα, μια υπέροχη δουλειά. Οι πελάτες μου είναι καταπληκτικοί, είμαι μέρος μοναδικών στιγμών και βλέπω τη νέα ζωή να έρχεται στο φως. Δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερο», τονίζει.


τοκετός 23.jpg


τοκετός 29.jpg


τοκετός 24.jpg


τοκετός 25.jpg


τοκετός 26.jpg


τοκετός 27.jpg


Πηγή: Bored Banda

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ