Τρεις γιατροί-βουλευτές ζητούν απαλλαγή από τα καθήκοντά τους για να μπουν στη μάχη κατά της πανδημίας

Αυτό που μόλις διάβασες δεν αφορά την Κύπρο.

Συνήθως, όταν η συζήτηση αφορά πολιτικά πρόσωπα και δη υπουργούς, βουλευτές και άλλους κρατικούς αξιωματούχους, δεν έχει θετικό πρόσημο. Άλλωστε η απαξίωση και η αρνητική κριτική στα πρόσωπα τους είναι απόρροια τον πράξεών τους, ενίοτε και της απραξίας τους και όσο και αν το τσουβάλισμα και η γενική απαξίωση δεν είναι θεμιτή πρακτική, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν σου αφήνουν άλλη επιλογή.

Παρόλα αυτά, όταν εμφανίζονται στο προσκήνιο λαμπρές εξαιρέσεις πολιτικών οι οποίοι μακριά από την ασφάλεια του αξιώματός τους, εξακολουθούν να βάζουν πρώτα και πάνω απ’ όλα τον άνθρωπο και τις ανάγκες της κοινωνίας, οφείλουμε και πρέπει να τους επικροτούμε.

Όπως οι τρεις βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, γιατροί στο επάγγελμα, οι οποίοι ζήτησαν με επιστολή τους από τον Πρόεδρο της Βουλής, να εξαιρεθούν από τα καθήκοντά τους ως βουλευτές και να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στα δημόσια νοσοκομεία στον αγώνα κατά της πανδημίας σε μία περίοδο που η Ελλάδα βιώνει δραματικές στιγμές σε σχέση με τη διασπορά του ιού στη χώρα.

Την αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία πήραν ο αντιπρόεδρος της Βουλής, πνευμονολόγος Γιώργος Λαμπρούλης του ΚΚΕ και από τη Νέα Δημοκρατία ο αναισθησιολόγος Χρήστος Κέλλας και ο χειρουργός Κωνσταντίνος Μπλούχος.

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Λαμπρούλη:

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Λαμπρούλη προς τον κ. Τασούλα: Όπως γνωρίζετε οι επιπτώσεις στην υγεία του λαού από την πανδημία είναι οδυνηρές. Μεγάλος αριθμός ανθρώπων προσβάλλεται από τον ιό. Σε πολλούς απ' αυτούς υπάρχουν επιπλοκές της νόσου και διασωληνώνονται, απαιτείται η εισαγωγή σε ΜΕΘ και δυστυχώς πολλοί απ' αυτούς οδηγούνται στην απώλεια της ζωής τους, παρά τις τεράστιες προσπάθειες των συναδέλφων γιατρών, των νοσηλευτών και όλων των άλλων υγειονομικών. Ως βουλευτής του ΚΚΕ γνωρίζω άμεσα τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό του δημόσιου συστήματος υγείας, τόσο πανελλαδικά όσο και στην περιοχή της Λάρισας, από την οποία προέρχομαι και εργαζόμουν ως γιατρός-πνευμονολόγος πριν από την εκλογή μου.


Αφουγκράζομαι την καθημερινή αγωνία των συναδέλφων γιατρών, που στα όρια των αντοχών τους προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στην ανάγκη περίθαλψης των ασθενών, την αγωνία των οικογενειών για τους ανθρώπους τους, που νοσούν και αντιμετωπίζουν τις τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές, σε απλές κλίνες νοσηλείας και σε κλίνες ΜΕΘ. Αφουγκράζομαι και όλους τους άλλους ασθενείς, που δεν σχετίζονται με την
αλλά ουσιαστικά είναι για δεύτερη φορά αποκλεισμένοι από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις λόγω των περιοριστικών μέτρων στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Όπως γνωρίζετε, ως Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχουμε επανειλημμένα και έγκαιρα αναδείξει τις τραγικές ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό του δημόσιου συστήματος υγείας, αποτέλεσμα των διαχρονικών αντιλαϊκών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων. Είναι βέβαιο ότι, αν η κυβέρνηση αξιοποιούσε το χρόνο που κερδήθηκε από το λαό, για να θωρακίσει τις δημόσιες μονάδες υγείας με προσλήψεις προσωπικού, με εξοπλισμό όλων των δημόσιων μονάδων υγείας, με ανάπτυξη της δημόσιας ΠΦΥ, με πραγματική επίταξη των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, θα δινόταν η "μάχη" κατά της πανδημίας με άλλους πολύ καλύτερους όρους. Η κυβέρνηση δεν το έκανε και γι' αυτό οι ευθύνες της είναι τεράστιες έως και εγκληματικές.

Κύριε Πρόεδρε, Σε αυτές τις συνθήκες οι διεκδικήσεις, για να δοθούν λύσεις στα τεράστια και γνωστά προβλήματα των δημόσιων μονάδων υγείας είναι ζήτημα ζωής για το λαό. Σε αυτό θα συνεχίσω να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις. Όμως αισθάνομαι ότι πρέπει να κάνω και κάτι παραπάνω και να συμβάλλω με την ιδιότητά μου ως γιατρός - πνευμονολόγος, επειδή στην παρούσα φάση εκτιμώ ότι πριν απ' όλα προέχει και η πρακτική συμβολή στην προάσπιση της ανθρώπινης ζωής. Θεωρώ ότι η θέση μου είναι μαζί με τους συναδέλφους γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν τη μάχη σε αντίξοες συνθήκες για την περίθαλψη του λαού στις δημόσιες μονάδες υγείας της Λάρισας.

Σας παρακαλώ, λοιπόν, να απαλλαγώ προσωρινά από τα καθήκοντά μου ως ΣΤ' Αντιπρόεδρος της Βουλής και να με διευκολύνετε για να συμβάλλω ως γιατρός - πνευμονολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας στο οποίο υπηρετούσα ή να ενταχθώ σε όποια δημόσια μονάδα υγείας στη Λάρισα κριθεί αναγκαίο. Κάνω επίσης έκκληση στους γιατρούς, εκλεγμένους βουλευτές στο Κοινοβούλιο να πράξουν αντίστοιχα».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ