Μόρια 2.0 «ώρα μηδέν»

Αποκαρδιωτικές εικόνες από τον προσφυγικό οικισμό της Λέσβου.

Article featured image
Article featured image

Οι αρχικοί φόβοι ότι η νέα Μόρια είναι χειρότερη από την πρώτη φαίνεται να επαληθεύονται. Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών που έπληξαν το νησί της Λέσβου, προκάλεσαν σοβαρές ζημιές, δημιουργώντας συνθήκες μη βιώσιμες για τους ενοίκους του καταυλισμού.

Σε πρόσφατο, μάλιστα, δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian είχε αναφερθεί εκτενώς στον πρόχειρα στημένο οικισμό, γνωστό ως Μόρια 2.0, στον οποίο μεταφέρθηκαν οι πρόσφυγες μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε τον αρχικό καταυλισμό, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το εν λόγω δημοσίευμα-καταπέλτης έκανε λόγο για τις άθλιες συνθήκες, στις οποίες διαβιούν οι περί τις 7000 ένοικοι του οικισμού, οι οποίοι ζουν σε σκηνές ανάμεσα στα μπάζα και τη σκόνη ενός πρώην πεδίου βολής, έχοντας ελάχιστη πρόσβαση σε νερό ή στοιχειώδη αποχέτευση.


Στις χθεσινές φωτογραφίες που ανήρτησε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Aegean Boat Report» αναφέρονται τα εξής: «Μετά από αρκετές μέρες έντονων βροχοπτώσεων, αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στον νέο οικισμό της Λέσβου, γνωστό ως Μόρια 2.0. Είναι απίστευτο το γεγονός ότι η Ευρώπη επιτρέπει να συμβαίνει κάτι τέτοιο σε ευρωπαϊκό έδαφος εν έτει 2020. Πάνω από 7.000 άνθρωποι ζουν υπό απάνθρωπες συνθήκες σε αυτόν τον οικισμό, πολλοί εκ των οποίων είναι παιδιά. Η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τούς έχει παράσχει ικανοποιητική στέγαση, αλλά αυτές οι εικόνες αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Δεν έχουμε λόγια. Θα αφήσουμε τις εικόνες να μιλήσουν από μόνες τους».

Μόρια.jpg


Μόρια 2.jpg


Μόρια 3.jpg


Μόρια 4.jpg


Μόρια 5.jpg


Μόρια 8.jpg


Μόρια 9.jpg


Μόρια 12.jpg


Μόρια 18.jpg


Μόρια 6.jpg


After several days of heavy rain, this is the situation in the new camp on Lesvos that many refer to as Moria 2.0. It’s...

Δημοσιεύτηκε από Aegean Boat Report στις Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2020

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ