Έφυγε από τη ζωή η Εσθήρ Κοέν, η γηραιότερη Ελληνίδα που επέζησε από το Άουσβιτς

Θυμόμαστε ξανά τη συγκλονιστική συνέντευξή της στην ΕΡΤ.

Article featured image
Article featured image
«Γιατί Θεέ μου, γιατί; Τι κάναμε; Ένας Θεός είναι για όλους. Γιατί μας πονάς τόσο πολύ;».


Η Γιαννιώτισσα Εσθήρ Κοέν, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών, την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου. Ήταν η γηραιότερη Ελληνίδα που είχε επιζήσει από το εφιαλτικό στρατόπεδο συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας, Άουσβιτς - Μπιρκενάου.

Η Εσθήρ Κοέν δοκιμάστηκε σκληρά στα κολαστήρια των ναζί και ήταν μια ζωντανή μαρτυρία του εβραϊκού Ολοκαυτώματος, με τον αριθμό του στρατοπέδου χαραγμένο στο αριστερό της χέρι και την ψυχή της.


Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Εσθήρ Κοέν, μαζί με όλους τους Ρωμανιώτες Εβραίους των Ιωαννίνων, έζησε την θηριωδία μόλις στα 17 της χρόνια. Ήταν 25η Μαρτίου του 1944, όταν οι Γερμανοί μάζεψαν στην πλατεία Μαβίλη όλους τους Εβραίους της πόλης και ακολούθησε η πορεία προς την καταστροφή και τον θάνατο. Οι αφηγήσεις της ήταν πάντα συγκλονιστικές. Για τελευταία φορά είδε τους γονείς της και τα 6 αδέρφια της, στην πύλη της κολάσεως του Άουσβιτς.


Το Μάρτιο του 2014, η κ. Κοέν τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας, όταν στα Γιάννενα συναντήθηκε με το άλλοτε Γερμανό Πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ. «Πεθαίνοντας εμείς, πρέπει ο κόσμος να μάθει ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να είναι απάνθρωπος», είπε η Εσθήρ Κόεν και ο Γερμανός Πρόεδρος την αγκάλιασε.


Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη, στις 3 Δεκεμβρίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ