«Οι οικογένειες –διαφήμιση οδοντόκρεμας- και όλοι εμείς οι υπόλοιποι»

«Ξέρετε κύριοι επιδημιολόγοι δεν είναι όλος ο κόσμος όπως τις οικογένειες της διαφήμισης γνωστής οδοντόκρεμας, μπαμπάς, μαμά και δυο παιδάκια (1 αγόρι, 1 κορίτσι) με τη γιαγιά και τον παππού στο σπίτι τους, κρατώντας ένα tablet στο χέρι».

Article featured image
Article featured image

Η απρόβλεπτη και εν πολλοίς δυσνόητη απόφαση της κυβέρνησης και της επιδημιολογικής ομάδας που ανακοινώθηκε και εφαρμόστηκε αυθημερόν, χθες, εξ αιτίας της αύξησης των κρουσμάτων στην Κύπρο, δυσαρέστησε την πλειοψηφία των πολιτών με ουκ ολίγους να πνέουν τα μένεα εναντίον των παράλογων, όπως τις χαρακτηρίζουν, αποφάσεων ζητώντας εξηγήσεις για το σκεπτικό πίσω απ’ αυτές.

Η Άννα Κούμα, με μία ανάρτησή της στα social media εύλογα αναρωτιέται τι θα γίνει με τις οικογένειες που δεν έχουν τα χαρακτηριστικά ενός διαφημιστικού σετ και δεν αποτελούνται από μία μαμά, έναν μπαμπά και δύο παιδάκια που ανοίγουν τα υπέρλαμπρα δώρα τους κάτω από το μεγαλειώδες χριστουγεννιάτικο τους δέντρο. Τι θα γίνει με όλους όσοι μένουν μόνοι τους σε ένα σπίτι και βάσει του νέου διατάγματος αποτελούν μία οικογένεια, οπότε ένα καλέσουν κάποιον ή τους καλέσει κάποιος άλλος στο σπίτι του, δεν δικαιούται κανείς τρίτος να καλεστεί, έστω και να το σύνολο των ατόμων δεν υπερβαίνει τα 10. Τι θα γίνουν αυτοί κύριοι;

Της Άννας Κούμας

Υπάρχει κόσμος που είτε δεν έχει οικογένεια είτε είναι μακριά από την οικογένεια του. Έχει άτομα που είναι ή μένουν μόνα τους, που αντιμετωπίζουν και άλλα θέματα υγείας, πέρα από τον covid-19. Που δεν ξέρουμε αν θα τα έχουμε του χρόνου, γιατί ίσως έχουν στη ζωή τους κι αλλά προβλήματα.

Το μόνο που σίγουρα θα πετύχετε Παραμονή και ανήμερα Πρωτοχρονιάς (κάτι που δεν θα συνέβαινε αν το αποφασίζατε αυτό αρχές Νοεμβρίου) είναι να μειώσετε τα κρούσματα κορωνοϊού και να αυξήσετε όλες τις άλλες παθήσεις όπως ψυχικά νοσήματα, αυτοάνοσα, καρδιολογικά ή ό,τι άλλο δημιουργείται λόγω άγχους, στεναχώριας και στρες και δεν βάζω στην εξίσωση την οικονομική καταστροφή χιλιάδων ατόμων.

Μέτρα, όπως 10 άτομα σε κάθε σπίτι αλλά μόνο από δύο οικογένειες ή ότι στο σπίτι θα πρέπει να κινούνται μόνο όσοι διαμένουν σε αυτό πού μπορούν να εφαρμοστούν εκτός από τις γνωστές διαφημίσεις με τις οικογένειες-μοντέλα;

Παράδειγμα 1:
Παραμονή Πρωτοχρονιάς: Η μάνα μου που μένει μόνη της είναι 1 άτομο = 1 οικογένεια, η φίλη μου που είναι μόνη της στην Κύπρο είναι 1 άτομο = 1 οικογένεια, εγώ με τον γιο μου είμαστε 2 άτομα = 1 οικογένεια και ο σύντροφος μου 1 άτομο = 1 οικογένεια = σύνολο 5 άτομα αλλά από 4 διαφορετικές οικογένειες. Σύμφωνα με το διάταγμα, το να μαζευτούμε εμείς μαζί απαγορεύεται και θα τιμωρηθούμε με πρόστιμο, οπότε πρέπει όλοι μας να μείνουμε μόνοι μας, ο καθένας στο σπίτι του εκείνο το βράδυ.

Παράδειγμα 2:
Φοιτητές, παιδιά χωρισμένων γονιών, που θέλουν να πάνε επίσκεψη να δουν τον άλλο γονιό τους, απαγορεύεται, γιατί δεν διαμένουν εκεί και πάλι θα τιμωρηθούν με πρόστιμο. Οπότε φεύγουν για το εξωτερικό χωρίς να δουν τον γονιό τους, μέχρι την επόμενη φορά που θα επιστρέψουν η οποία θα αργήσει πολύ.

Τι να πω, το να εξαντλείτε όλη σας τη σοφία και όλες σας τις ακαδημαϊκές σας γνώσεις σε τέτοιου είδους λύσεις, την τελευταία βδομάδα του Δεκέμβρη είναι άξιο απορίας.

Χαιρόμαστε φυσικά πολύ για εσάς, που είναι όλα αγγελικά πλασμένα στο δικό σας κόσμο. Στο δικό μας κόσμο που δεν είναι ακριβώς έτσι πλασμένα, δεν πειράζει θα συναντήσουμε τους δικούς μας στα πολυκαταστήματα, την εκκλησία ή στην Στασικράτους.

Η πανδημία αργά ή γρήγορα θα φύγει, αλλά διερωτώμαι όμως πόσα άλλα, από τη γενικότερη κακοδιαχείρισή της θα μας μείνουν αγκωνί. Happy 2021!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ