Μητροπολίτης Ιλαρίων Ρωσίας: «Μην κάνετε μόνοι σας εξορκισμό στο σπίτι»

Για τη «διάγνωση» δαιμονισμένου ατόμου υπεύθυνη είναι μόνο η εκκλησία.

Article featured image
Article featured image

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων τόνισε πως οι πιστοί δεν θα πρέπει να μπερδεύουν τα δαιμόνια με τις ψυχικές ασθένειες και για τη «διάγνωση» δαιμονισμένου ατόμου υπεύθυνη είναι μόνο η εκκλησία.

Ο Μητροπολίτης τοποθετήθηκε για το θέμα μετά από ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζονται δύο γονείς να προσπαθούν με αγιασμό και σκόρδο να κάνουν εξορκισμό στο μικρό παιδί τους, το οποίο έγινε viral τις τελευταίες ημέρες στη Ρωσία.


Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ανέφερε, επικαλούμενο ένα μοναστήρι στο Βόλγκοκραντ όπου έγινε ο εξορκισμός του αγοριού, ότι ο 10χρονος ήταν «ένα κανονικό, υγιές αγόρι που ήταν έτοιμο να μιλήσει με έναν ιερέα και να εξομολογηθεί».

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων καταδίκασε «την κατάφωρη ασυμφωνία μεταξύ των ενεργειών αυτών των γονέων και των διδασκαλιών και της πρακτικής της Εκκλησίας».


«Οι εξορκισμοί γίνονται συνήθως από έναν ιερέα μόνο αφού του δοθεί μια ειδική ευλογία από έναν επίσκοπο. Κατά τη διάρκεια του τελετουργικού, ο ιερέας διαβάζει ειδικές προσευχές για την εκδίωξη των δαιμόνων», εξήγησε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα εξορκισμών στη Ρωσία από το 2011.

Πηγή: The Moscow Times

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ