Πώς θα περάσεις την πιο ζουζουνογιορτή του χρόνου… χωρίς πλαστικό

Love is in the air! Η γιορτή των ερωτευμένων είναι εδώ και οι βιτρίνες των καταστημάτων και τα social media μάς έχουν γεμίσει με καρδούλες και γλυκά μηνυματάκια… Αλήθεια, εσύ γιορτάζεις;

Article featured image
Article featured image

Είσαι στην κατηγορία των ανθρώπων που θεωρούν αυτή τη μέρα ξεχωριστή και σημαντική για να βγάλουν τα εσώψυχά τους; Ή μήπως είσαι από αυτούς που γιορτάζουν κάθε μέρα με το άλλο τους μισό τον έρωτά τους; Μπορεί βέβαια να είσαι και στην κατηγορία «καλύτερα μόνος μου εγώ και ο πόνος μου» ή στους «it’s complicated…».

Αν επιλέξεις να κάνεις κάτι ξεχωριστό για αυτή τη μέρα (σε όποια κατηγορία και να ανήκεις), αλλά ταυτόχρονα σε ενδιαφέρει και το περιβάλλον και η υγεία σου, σου έχουμε μερικά tips πώς να περάσεις την μέρα σου χωρίς την χρήση πλαστικού!

Tip no 1: Φέτος, χάρισε στον/στη Βαλεντίνο/α σου μια εμπειρία… Ναι, καλά είδες! Αντί για άλλο ένα πλαστικό δώρο ή δώρο μέσα σε εντυπωσιακά περιτυλίγματα, φέτος μπορείς να χαρίσεις στο αμόρε σου κάτι ξεχωριστό που θα το θυμάται για πολύ καιρό. Είτε αυτό είναι ένα spa therapy για δύο ή ιππασία ή μια φωτογράφιση ή ένα ρομαντικό διήμερο σ’ ένα σπίτι στο βουνό, μπροστά στο τζάκι, με δύο ποτήρια κρασί. Επέλεξε τι ταιριάζει καλύτερα σε εσάς τους δύο και στο δικό σου budget βέβαια, και κάνε αυτή τη μέρα πιο ξεχωριστή και πιο eco-friendly. Βεβαίως, οι άπειρες φωτογραφίες για τα social media σου είναι ένα extra advantage αυτής της επιλογής.

86700004_1608526045962643_2135322456691310592_n.png


Tip no 2: Αν πάλι είσαι από τους «παραδοσιακούς» τύπους και επιμένεις στο να χαρίσεις ένα δώρο στο άλλο σου μισό, τότε επέλεξε αυτό να στέλνει και ένα περιβαλλοντικό μήνυμα. Τι πιο ωραίο από ένα προσωποποιημένο θέρμο για τον καφέ; Επέλεξε το δικό σου μήνυμα ή φωτογραφία και φτιάξε τον πιο ζουζούνικο θέρμο για το αμόρε σου. Με αυτόν τον τρόπο θα σε σκέφτεται κάθε φορά που θα πίνει τον καφέ του/της και θα σταματήσει να χρησιμοποιεί και ποτήρια μιας χρήσης από τις καφετέριες. Το ήξερες ότι τα ποτήρια μιας χρήσης που συνηθίζουμε να απολαμβάνουμε τον καφέ μας δεν ανακυκλώνονται;

Tip no 3: Μπες στην κουζίνα για χάρη του/της Βαλεντίνου/ας σου. Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου είναι συνώνυμη με τα σοκολατάκια. Γιατί όχι αυτά τα σοκολατάκια να μην είναι από τα χεράκια σου; Θα εκτιμηθούν πολύ περισσότερο από ένα απλό κουτί με σοκολατάκια του εμπορίου και βεβαίως θα αποφύγεις και την περιττή συσκευασία. Εδώ μπορείς να βρεις μερικές γρήγορες συνταγές για καρδιολιχουδιές.

Αυτές είναι μόνο μερικές γρήγορες συμβουλές για να περάσεις μια «γλυκιά» μέρα χωρίς τη χρήση πλαστικού. Όσες συμβουλές και να σου πω, βέβαια, η λύση για να συμβάλεις στην προστασία του περιβάλλοντος είναι να σκέφτεσαι πριν αποφασίσεις να κάνεις μια επιλογή… Ναι, καλά είδες… αν αλλάξουμε μια μικρή καθημερινή μας πράξη, τότε όλα θα είναι πολύ πιο εύκολα για να έχουμε ένα πιο βιώσιμο τρόπο ζωής.

Αν ακόμα αναρωτιέσαι ποιο είναι το πρόβλημα με τα πλαστικά, θα σου πω μόνο ότι περίπου το 80% των αποβλήτων που συλλέγονται στις παραλίες της Κύπρου είναι πλαστικά και ότι η θάλασσα της Μεσογείου έχει ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά πλαστικής ρύπανσης στον κόσμο. Και όλο αυτό το πλαστικό που καταλήγει στις θάλασσες μας, στο τέλος της μέρας καταλήγει και στο δικό σου στομάχι, με άγνωστες μέχρι στιγμής επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία…

Γι’ αυτό και το Έργο «Keep Our Sand and Sea Plastic Free» στοχεύει στη μείωση της χρήσης του πλαστικού μιας χρήσης στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου. Μάθε περισσότερα για το Έργο, αλλά και καθημερινά tips για μια ζωή με λιγότερο πλαστικό, σε Facebook και Instagram.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ