Περίβάλλον
Η Πάφος δεν αλλάζει, ρημάζει
Η καυστική ανακοίνωση εναντίον του Δήμου Πάφου, το online ψήφισμα στο Avaaz και η εκδήλωση διαμαρτυρίας, σήμερα το απόγευμα, έξω από το Δημαρχείο.
Με πιο πρόσφατο το περιστατικό της αποκοπής δέντρων (φοινικιών) από το άλσος Ήβης Μαλλιώτη, με πρωτοβουλία του δήμου Πάφου και χωρίς προηγουμένως να ληφθεί η απαραίτητη άδεια από το Τμήμα Δασών, οι Ενεργοί Πολίτες της πόλης, στρέφουν τα βέλη τους απέναντι στις δημοτικές αρχές, αλλά και σε όλους τους υπεύθυνους που εδώ και χρόνια, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν, αφήνουν την πόλη έρμαιο στα χέρια μερικών, οι οποίοι καταστρέφουν το ελάχιστο αστικό πράσινο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο κέντρο της Πάφου.
Για να θέσουν ένα τέλος σε όλο αυτό, οι «Ενεργοί Πολίτες», όπως υπογράφουν, δημιούργησαν ένα ψήφισμα στο Avaaz, αναρτώντας αναλυτικά τους λόγους και τις αιτίες που τους οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, ενώ σήμερα 17 Φεβρουαρίου, καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο Πάφου, στις 18:00 το απόγευμα.
Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωσή τους, όπως δημοσιεύθηκε στο Avaaz:
Υπογράφουν οι Ενεργοί Πολίτες Πάφου
Το τελευταίο περιστατικό μαζικής αποκοπής δέντρων στο Άλσος Ήβης Μαλιώτου έχει εξαντλήσει τα περιθώρια ανοχής που θα μπορούσε να επιδείξει οποιοσδήποτε συνειδητοποιημένος πολίτης.
Το λιγοστό αστικό πράσινο αλλά και το ταλαιπωρημένο φυσικό περιβάλλον της πόλης μας δέχεται μια συστηματική και αβυσσαλέα επίθεση από τον ίδιο τον Δήμο Πάφου. Με το πρόσχημα της αλλαγής των παθογενειών της πόλης, η Τοπική Αρχή έχει υπεισέλθει σε ένα καταστροφικό μοτίβο αυταρχικής και αυθαίρετης παρέμβασης στο περιβάλλον.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αυτή η αήθης και απερίσκεπτη αντιμετώπιση του φυσικού περιβάλλοντος φαίνεται να προέρχεται από τον Δήμαρχο της πόλης μας, κ. Φαίδωνα Φαίδωνος, ωστόσο είναι εμφανής και στενάχωρη η παθητικότητα με την οποία αντιμετωπίζεται, από τα μέλη –πλην ελαχίστων περιπτώσεων- του Δημοτικού Συμβουλίου. Μόνο κατά το τελευταίο έτος έχουν καταγραφεί δεκάδες περιπτώσεις μεγάλης ή μικρότερης περιβαλλοντικής αναλγησίας, που επιβεβαιώνουν τη διαπίστωση αυτή. Στη συνέχεια καταγράφονται οι σημαντικότερες:
Έγκριση ανέγερσης Ναού στον Δημόσιο Κήπο:
Ενώ αρχικά είχε καταψηφιστεί το εν λόγω αίτημα από το Δημοτικό Συμβούλιο, έπειτα από εξωτερικές πιέσεις επανήλθε και υπερψηφίστηκε. Τυχόν υλοποίηση του έργου έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με τις μελέτες του ΕΤΕΚ και της Επιτροπής Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον που είχαν εκπονηθεί το 2010 για το ίδιο ζήτημα. Μέχρι στιγμής δεν έχει διενεργηθεί από το Δήμο οποιαδήποτε περιβαλλοντική αξιολόγηση του έργου, ωστόσο θεωρείται δεδομένη η αποκοπή δεκάδων αιωνόβιων δέντρων, δίνοντας έτσι τη χαριστική βολή στον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης.
Αποκοπή πέραν των 50 αιωνόβιων δέντρων στην περιοχή της Universal:
Χωρίς έγκυρη άδεια από το Τμήμα Δασών αλλά και χωρίς καμία προσπάθεια διάσωσης και συμπερίληψης των δέντρων στον σχεδιασμό ανακατασκευής του δρόμου, αποκόπηκαν πάνω από 50 αιωνόβια κυπαρίσσια.
Καταπάτηση της Ζώνης Προστασίας της παραλίας ΣΟΔΑ:
Εργαλειοποίηση της δυνατότητας «χαλάρωσης» και «παρέκκλισης», που παρέχει κατά το δοκούν το Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να κατασκευαστεί καφεστιατόριο σε ζώνη ειδικής προστασίας. Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο καταστρατηγείται η ύπαρξη των εγκεκριμένων τοπικών σχεδίων αλλά ευτελίζεται ο ρόλος των θεσμών και η αξία της νομοθεσίας. Ο Δήμος Πάφου δεν νομιμοποιείται να καταπατά ούτε 1 τ.μ. της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας, πολλώ δε μάλλον 200 τ.μ.. Αντίθετα έχει υποχρέωση να πράττει τα δέοντα έτσι ώστε οι βράχοι να μην φτάνουν σε κατάσταση αποσάθρωσης όπως κατ’ επίφαση ισχυρίστηκε.
Αποκοπή δεκάδων δέντρων στο πάρκο της Πεμπές:
Με το πρόσχημα του καθαρισμού του χώρου από παρατημένα και ευτελή αντικείμενα προς αξιοποίηση του πάρκου έγιναν αλόγιστα και χωρίς καμία προσπάθεια ενσωμάτωσης στον νέο σχεδιασμό, αποκοπές δεκάδων δέντρων.
Αποκοπή δεκάδων δέντρων στο Άλσος Ήβης Μαλιώτου:
Προβάλλοντας και πάλι την δικαιολογία της ευταξίας και του καθαρισμού, αποκόπηκαν χωρίς τις απαιτούμενες άδειες από το Τμήμα Δασών, αλλά και χωρίς να συντρέχει κανένας ουσιώδης λόγος, δεκάδες δέντρα μεταξύ των οποίων και πάνω από 10 ώριμοι φοίνικες και μία αιωνόβια τρεμιθιά. Όλα τα δέντρα που καρατομήθηκαν βρίσκονταν σε πλήρη αρμονία με το τοπίο.
Δεκάδες περιπτώσεις αποκοπής μικρών ποσοτήτων δέντρων στο δίκτυο πρασίνου της πόλης:
Καταγράφεται σε εβδομαδιαία βάση η αποκοπή ώριμων δέντρων χωρίς καμία πειστική δικαιολογία και με μοναδικό κριτήριο την καθαριότητα και την υποκειμενική αισθητική του Δημάρχου Πάφου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τόσο η αποκοπή αιωνόβιων δέντρων στην περιοχή Αναβαργός, όσο και η αδικαιολόγητη αποκοπή δέντρων και ψηλών καλλωπιστικών θάμνων στα σχολεία και την βιβλιοθήκη στο κέντρο της πόλης, προκειμένου να αναδειχθεί ο φωτισμός.
Οποιαδήποτε μορφή ανάπτυξης και ευπρεπισμού του προσώπου της πόλης είναι απόλυτα θεμιτή και άκρως επιθυμητή από το σύνολο των πολιτών της Πάφου, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει αυτή να γίνεται σε βάρος της λιγοστής φύσης που έχει απομείνει σε αυτή την τσιμεντένια πόλη. Άλλωστε σε όρους Βιώσιμης Ανάπτυξης η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί θεμελιακό στοιχείο. Η αναίτια αποκοπή των δέντρων ακόμα και με τον κίβδηλο εφησυχασμό ότι αυτά θα αποκατασταθούν με νέα δεν είναι παρά ύβρις απέναντι στη φύση και εξυπνακίστικος εμπαιγμός απέναντι στις οικουμενικές επιπτώσεις της περιβαλλοντικής κρίσης.
Είναι πραγματικά ασύλληπτο το γεγονός ότι παρόλο που συντελείται την ίδια περίοδο μια παγκόσμια κινητοποίηση αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος, στην πόλη μας όχι μόνο δε μπορούμε να επιζητήσουμε την υπέρβαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά καλούμαστε να διαμαρτυρηθούμε απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τα αυτονόητα. Η καταστροφή του αστικού πρασίνου αλλά και η γενικότερη ελαφρότητα με την οποία ο Δήμος αντιμετωπίζει τα περιβαλλοντικά θέματα, υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών, επομένως θα μας βρει απέναντι.
Είναι χαρακτηριστικό και ταυτόχρονα ντροπιαστικό το γεγονός ότι ο Δήμος Πάφου έχει καταγγελθεί τρείς (3) φορές (!) το τελευταίο διάστημα από το Τμήμα Δασών για έκνομη αποκοπή δέντρων. Καταδικάζουμε απερίφραστα και θέτουμε ως μείζον ζήτημα δημοκρατικού ελλείμματος τόσο την αυταρχικότητα του Δήμου απέναντι σε έτερους θεσμούς και διαδικασίες, όσο και την απαράδεκτη στάση του Δημάρχου Πάφου προς το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Την ίδια στιγμή θέτουμε τους εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους προ των ευθυνών τους, αναφορικά με το ρόλο που επιτελούν. Η αποχαυνωτική στάση που διατηρούν στην αντιδημοκρατική συμπεριφορά του Δημάρχου Πάφου, έχει εκθρέψει την αλαζονεία με την οποία ο τελευταίος δρα έναντι των θεσμών και του νόμου. Θεωρούμε επίσης άκρως προβληματική τη στάση που διατηρεί ο γεωπόνος του Δήμου Πάφου σε όλα όσα διαδραματίζονται, αφού δεν φαίνεται να παρεμβαίνει αποτρεπτικά στην καταστροφή του πρασίνου που μεθοδεύεται από τους προϊσταμένους του, αλλά να εκτελεί διαταγές άβουλα και ενάντια στις αρχές της επιστήμης που υπηρετεί.
Καλούμε τόσο τον Δήμο Πάφου, όσο και το σύνολο των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, σε περίπτωση που δεν το έχουν ήδη πράξει, να τοποθετηθούν δημόσια σχετικά με τις θέσεις τους για τις περιπτώσεις που περιγράφονται πιο πάνω. Είχαν γνώση; Αν όχι, ζήτησαν εξηγήσεις; Αν ναι, για ποιόν λόγο συναίνεσαν; Υποστηρίζετε την βίαιη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον και το υφιστάμενο αστικό πράσινο; Αυτό θα ξεκαθάριζε ακόμα περισσότερο στους πολίτες την εικόνα αναφορικά με τις θέσεις των αιρετών Δημοτικών Συμβούλων της πόλης μας.
Τέρμα η ανοχή. Το φυσικό περιβάλλον δεν είναι ιδιοκτησία κανενός Δήμου. Σεβαστείτε το!