Πόσα εκατοστά ήταν τελικά οι φοινικιές που έκοψε (χωρίς άδεια) ο Δήμος Πάφου;

Όταν η διάσωση δέντρων και φυτών μετριέται σε πόντους.

Article featured image
Article featured image


Την προηγούμενη εβδομάδα μία κάτοικος της Πάφου κατήγγειλε τον Δήμο της πόλης, πως αποκόπτει παράνομα ιστορικές φοινικιές που εδώ και δεκαετίες κοσμούσαν το πάρκο Ήβης Μαλλιώτη στο κέντρο της πόλης, αφαιρώντας ακόμη ένα στοιχείο της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου.


Όντως, όπως αποδείχτηκε στην πορεία της υπόθεσης, με τις χαμένες ανακοινώσεις του δήμου να πηγαινόερχονται, το Τμήμα Δασών δεν είχε δώσει άδεια για την αποκοπή των δέντρων ούτε και είχε λάβει ακριβή ενημέρωση για τους σκοπούς του δήμου.

Σήμερα, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, το οποίο από την αρχή είχε αναδείξει το ζήτημα, έστειλε ανακοίνωση με την οποία αποκαλύπτει, όπως υποστηρίζει, όλη την αλήθεια πίσω από τη βίαιη αποκοπή των δέντρων στο άλσος Ήβης Μαλλιώτου.


Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση του Κινήματος:

«Η Επαρχιακή Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών αναγκάζεται να επανέλθει στο πιο πάνω θέμα για να αποκαταστήσει την αλήθεια.

Ο Δήμαρχος Πάφου, ισχυρίστηκε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Πολίτης 7/2/20 ότι είχαν εξασφαλίσει όλες τις απαιτούμενες άδειες, πράγμα που διαψεύδει το Τμήμα Δασών.

Κατ’ αρχάς είχαμε πάρει διαβεβαιώσεις κατά την επιτόπου επίσκεψη μας ότι όλα θα γίνουν μετά την επίσκεψη του Τμήματος Δασών, πράγμα το οποίο δεν έγινε ποτέ. Χαρακτηριστικά μας είπαν για ένα με δύο φοινικόδεντρα που όλος παραδόξως τελικά έγιναν δέκα (10) και μερικά εσπεριδοειδή.

Σε επικοινωνία που είχαμε με το Τμήμα Δασών μας είπαν ότι την επόμενη θα πήγαιναν επιτόπου, πράγμα που δεν έγινε (η επίσκεψη έγινε μετά την εκκοπή των δέντρων). Ακόμα και όταν πήγε το Τμήμα Δασών, ένας τρέμιθος - προστατευόμενο είδος - είχε κλαδευτεί αργότερα την ίδια μέρα, ενώ την επομένη όταν επισκεφτήκαμε την περιοχή είχε «αποκεφαλιστεί» το δέντρο.

Σε επικοινωνία που είχαμε σήμερα με τον Περιφερειακό Λειτουργό κύριο Μιχάλη Μακρή μας επιβεβαίωσε ότι θα καταγγελθεί ο Δήμος Πάφου γιατί έχει προβεί στην κοπή δένδρων χωρίς προηγουμένως να εξασφαλιστεί οποιαδήποτε άδεια.

Όσο για τα φοινικόδεντρα το παραθυράκι του νόμου (που πρέπει να τροποποιηθεί άμεσα) δίνει το δικαίωμα σε κάποιους να εξαπατούν το Τμήμα Δασών με τον ισχυρισμό ότι είχαν διάμετρο κάτω των 40 εκατοστών. Στην προκειμένη περίπτωση αμφισβητούμε την ειλικρίνεια του Δήμου γιατί όταν εμείς τα μετρήσαμε είχαν διάμετρο από 50 - 80 εκατοστά, Φυσικά φρόντισαν να εξαφανίσουν τα τεκμήρια πριν την άφιξη του Τμήματος Δασών.

Καλούμε το Τμήμα Δασών όπως εφαρμόσει την νομοθεσία για όλους χωρίς διακρίσεις. Ειδικά ο Δήμος Πάφου, με τη συμπεριφορά του δείχνει για μια ακόμα φορά ασέβεια και ανυπακοή στους νόμους. Είναι η τέταρτη φορά που καταγγέλλεται για κοπή αιωνόβιων δέντρων χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ