Πόσο σωστά πιστεύεις ότι πλένεις τα χέρια σου;

Ποια είναι τα λάθη που κάνουμε και ποιες περιοχές δεν πλένουμε τόσο σωστά;

Πόσο σωστά πιστεύεις ότι πλένεις τα χέρια σου;

Ποια είναι τα λάθη που κάνουμε και ποιες περιοχές δεν πλένουμε τόσο σωστά;

Article featured image
Article featured image

Με αφορμή την παγκόσμια ανησυχία για τον νέο κορωνοϊό, μεταξύ άλλων ασχολούμαστε με τα λάθη που κάνουμε όταν πλένουμε τα χέρια μας.

Μετά τους 1.700 και πλέον θανάτους και τις άνω των 71.000 περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό, είναι η στιγμή να ασχοληθούμε εκτενέστερα με τη σημασία του πλυσίματος των χεριών. Με βάση μια παλαιότερη μελέτη, η παρακάτω εικόνα δείχνει ποιες είναι οι περιοχές των χεριών που δεν πλένονται καλά.

handsa.jpg

Επιπλέον, εδώθα δείτε μια πρόσφατη μελέτη με στοιχεία σχετικά με το πλύσιμο των χεριών η οποία δείχνει ότι πολύ συχνά ξεχνάμε να πλύνουμε τις άκρες των δαχτύλων μας. Ενδεικτικά, αναφέρεται:

«Το 2008, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημιούργησε ένα φυλλάδιο για το πλύσιμο των χεριών, αναφερόμενος στον Taylor (σ.σ. δημιουργός του “χάρτη” που βλέπετε παραπάνω), ο οποίος ανέφερε ότι οι άκρες των δακτύλων, τα σημεία ανάμεσα στη βάση των δακτύλων, οι αντίχειρες και οι καρποί είναι οι περιοχές που συνήθως μας ξεφεύγουν στο πλύσιμο των χεριών. Επίσης, διαπίστωσε ότι οι άκρες των νυχιών και των άκρων των δακτύλων είχαν τη μεγαλύτερη ποσότητα υπολειμματικών φθοριζόντων λεκέδων που έμειναν μετά από πλύσιμο στο χέρι μεταξύ εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην Ταϊβάν.

Μεταξύ φοιτητών ιατρικής σε άλλη μελέτη για το πλύσιμο των χεριών, οι περιοχές που τους ξέφευγαν ήταν το πρώτο μετακάρπιο, το εγγύς τμήμα της παλάμης (πλευρικό) και η βάση των νυχιών. Επίσης, σε μελέτη για τους εργαζόμενους της υγειονομικής περίθαλψης, οι αντίχειρες και οι άκρες των δακτύλων ήταν τα σημεία του χεριού που δεν ήταν καλά πλυμένα. Στη μελέτη αυτή, η πιο συχνά “χαμένη” περιοχή ήταν επίσης τα δάχτυλα. Ωστόσο, η μέση πτυχή και το πίσω μέρος του χεριού ήταν η δεύτερη και η τρίτη πιο χαμένες περιοχές, αντίστοιχα».

Συμπέρασμα: Όταν πλένετε τα χέρια σας μην ξεχνάτε τα δάχτυλα και κυρίως τις άκρες των δαχτύλων. Ακολουθούν και κάποιες οδηγίες του CDC για να πλένετε τα χέρια σας σωστά.

  • Βρέξτε τα χέρια σας με καθαρό, τρεχούμενο νερό (ζεστό ή κρύο), κλείστε τη βρύση και βάλτε σαπούνι.
  • Τρίψτε τα χέρια σας με το σαπούνι. Τρίψτε και ανάμεσα στα δάχτυλά σας και κάτω από τα νύχια σας.
  • Τρίψτε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
  • Ξεπλύνετε τα χέρια σας καλά κάτω από καθαρό, τρεχούμενο νερό.
  • Στεγνώστε τα χέρια σας χρησιμοποιώντας καθαρή πετσέτα ή στεγνώστε με αέρα.

Δείτε επίσης αυτή την ομιλία TEDx για το πώς να στεγνώσετε σωστά τα χέρια σας με χαρτοπετσέτα.ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ