Οι Βρετανοί απαγορεύουν στα παιδιά να κάνουν κεφαλιές στο ποδόσφαιρο

Αλλάζει το ποδόσφαιρο όπως το γνωρίζαμε;

Την απαγόρευση των κεφαλιών για τα παιδιά κάτω των 11 ετών σε προπονήσεις στις ακαδημίες ποδοσφαίρου στην Αγγλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία αποφάσισαν οι αρμόδιες τοπικές αρχές, καθώς και τον περιορισμό της επαφής μεγαλύτερων παιδιών με τη μπάλα με το κεφάλι.

Οι νέοι κανονισμοί, που για την ώρα δε θα ισχύσουν στην Ουαλία, αποφασίστηκαν μετά από μελέτη του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης που έδειξε ότι οι πρώην ποδοσφαιριστές έχουν τρεισήμισι φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εγκεφαλική εκφυλιστική βλάβη και ότι είναι πέντε φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από τη νόσο του Πάρκινσον.

Δεν υπήρχαν στη μελέτη αποδείξεις σύνδεσης των εγκεφαλικών νόσων με τις κεφαλιές στο ποδόσφαιρο, αλλά οι τρεις εθνικές ομοσπονδίες σημείωσαν ότι οι νέες οδηγίες αποσκοπούν στο να περιοριστούν οποιοιδήποτε κίνδυνοι.

Σε κοινή ανακοίνωση των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών Αγγλίας, Σκωτίας και Β. Ιρλανδίας αναφέρεται πως οι κεφαλιές θα απαγορεύονται στην προπόνηση σε αυτές τις ηλικίες, αν και θα επιτρέπονται στους αγώνες μεταξύ ακαδημιών, όπου όμως, όπως σημειώνεται, οι κεφαλιές είναι σπάνιες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ