«Φσσστ, μπόινγκ!» [6 ατάκες του Βουτσά που έγραψαν ιστορία]

Ο Κώστας Βουτσάς συγκαταλέγεται χωρίς αμφιβολία ανάμεσα στους κορυφαίους Έλληνες κωμικούς της γενιάς του.

Article featured image
Article featured image

Με τους πρωταγωνιστικούς ρόλους του σημάδεψε τον ελληνικό κινηματογράφο, ενώ ακόμη και σήμερα οι ατάκες του έχουν μείνει αναλλοίωτες στον χρόνο και γίνονται σημείο αναφοράς κάθε φορά που συζητείται το όνομά του και οι ταινίες του.

Ποιο κάτω 5+1 από αυτές, τις ιποίες όλοι έστω μια φορά έχουμε ρίξει σε συζήτηση.

Κααατίνα… σαλαμάκι

Από τις πιο χαρακτηριστικές, η ατάκα… «Κααατίνα, σαλαμάκι» στην ταινία «ο Γόης», όπου ο δημοφιλής ηθοποιός παριστάνει τον ανιψιό ενός δήθεν πλούσιου Αμερικανού, στην προσπάθειά του να κλέψει την καρδιά της Νόρας Βαλσάμη. Σε μία σκηνή η Έλσα Ρίζου υποδύεται την υπηρέτριά του και ο Βουτσάς της ζητά με το… δικό του τρόπο να του βάλει μεζέ σαλαμάκι μαζί με το ουίσκι.


Έχω και κότερο, πάμε μια βόλτα;

Στην ταινία «Κορίτσια για φίλημα» ο Βουτσάς παριστάνει τον Ανδρέα Ράμογλου (τον οποίο έπαιζε ο Ανδρέας Ντούζος), και πλησιάζει την Ρένα Βλαχοπούλου, με σκοπό να προσεγγίσει την ανιψιά της, Τζένη, την οποία πολιορκούσαν και οι δύο. Ο… Κώστας Καλλιακούδας, όπως ήταν ο ρόλος του στην ταινία, προσπαθεί να εντυπωσιάσει την Βλαχοπούλου, λέγοντας της την αξέχαστη ατάκα «έχω και κότερο πάμε μια βόλτα;». Μια ατάκα που την χρησιμοποίησε αρκετές φορές, σπάζοντας τα νεύρα της Ρένας, σε μία ταινία που άφησε εποχή.


How do you do?

Σε άλλη μία ταινία όπου πρωταγωνίστησε με τη Νόρα Βαλσάμη, ο Κώστας Βουτσάς παρίστανε τον Άγγλο μνηστήρα της, σε μια προσπάθεια να μην αποκαλύψει την αλήθεια στους γονείς της, πως ο πραγματικός της εραστής την άφησε στα κρύα του λουτρού. Με μία περούκα ο Βουτσάς πάει στο σπίτι τους και προσπαθεί να μιλήσει αγγλικά, αλλά η μόνη ατάκα που μπορεί να ξεστομίσει είναι το «how do you do» (τι κάνετε) με το δικό του ξεχωριστό στυλ. Στην ίδια ταινία φυσικά ξεχωρίζει η ατάκα του αδερφού της Βαλσάμη, που ρωτάει τον πατέρα τους (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος) αν έχει… Καλαμάτα το Λονδίνο.


Φσστ Μπόινγκ!

Ακόμη και χωρίς να… μιλήσει, ο Κώστας Βουτσάς κατάφερνε να κάνει… μόδα μία του στιγμή από σκηνή ταινίας. Στο «Κάτι να καίει» παρίστανε τον κιθαρίστα με το συγκρότημά του, όπου εισέβαλαν σε μία εταιρία με σκοπό να ζητήσουν να τους… προωθήσουν και να κάνουν καριέρα. Προκειμένου να πείσει τον Ντίνο Ηλιόπουλο, άρχισαν να παίζουν μέσα στο γραφείο του, κάνοντας έξαλλο το αφεντικό του. Το «κομμάτι» που έπαιξαν ήταν καθαρά μουσικό, με μία μόλις φράση… δύο «λέξεων» που έγραψαν ιστορία… Φσσστ, μπόινγκ!


Αρραβωνιαστικός σας είναι αυτή η μύτη;

Στην ταινία «Για ποιον χτυπάει η κουδούνα», ο Κώστας Βουτσάς είναι ο υπάλληλος του Διονύση Παπαγιαννόπουλου, ο οποίος είναι ερωτευμένος με την κόρη του (και σ’ αυτή την ταινία η Νόρα Βαλσάμη την υποδύεται). Κάποια στιγμή η Βαλσάμη φτάνει στο εργοστάσιο με τον αρραβωνιαστικό της, ο οποίος τυχαίνει να έχει… μεγάλη μύτη. Στην προσπάθειά του ο Βουτσάς να περιγράψει την κατάσταση στο εργοστάσιο, την συγκρίνει με την μύτη του.

«Μου πετάξαν ένα καλαπόδι 46 νούμερο στο κεφάλι, σαν τη μύτη του κυρίου», είπε και μόλις του είπε ο Βαλσάμη πως είναι ο αρραβωνιαστικός της, απάντησε: «αρραβωνιαστικός σας είναι αυτή η μύτη;».


Μαμά, να με κάνεις κεφτέδες, να με κάνεις και κομματάκι χαλβά τώρα που μου το θύμισαν

Στην ταινία «Νύχτα Γάμου» ο Κώστας Βουτσάς παρίστανε τον Πολίτη βιομήχανο που ερωτεύεται την Μάρθα Καραγιάννη. Είναι όμως λίγο εξαρτημένος από την μητέρα του και πριν γνωρίσει την Καραγιάννη, χωρίζει την σύντροφό του μετά από… διαταγή της μαμάς. Αφού έκανε το καθήκον του, πήρε την μητέρα του τηλέφωνο και της είπε στενοχωρημένος πως τον αποκάλεσε «χαλβά» και για να πνίξει τον καημό του, ζήτησε κιοφτέδες.

Σε άλλη σκηνή, όπου τσακώνεται με την Καραγιάννη, την οποία έχει παντρευτεί ήδη, τηλεφωνεί στην μητέρα του η οποία δεν τον αφήνει να μιλήσει, ρωτώντας τον αν πήρε μαζί του τα φουντούκια του.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ