Τι προειδοποιεί η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης σε σχέση με τον κορωνϊό

Η εγκύκλιος που απέστειλε, με αποδέκτες όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς (και το ΡΙΚ).

Article featured image
Article featured image

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση:

Ενημέρωση του κοινού για τις εξελίξεις σχετικά με τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού (2019-nCoV) και αποφυγή υπερβολών που δυνατόν να προκαλέσουν πανικό

Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου επισύρει την προσοχή όλων των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών και του ΡΙΚ, σχετικά με το πιο πάνω θέμα και επισημαίνει τα εξής:

Η ενημέρωση του κοινού σε σχέση με θέματα που αφορούν στη διάδοση του νέου κορωνοϊού θα πρέπει να είναι ακριβής, ορθή, αντικειμενική και χωρίς υπερβολές, οι οποίες είναι δυνατόν να προκαλέσουν φόβο και πανικό.

Ως εκ τούτου, η Αρχή καλεί όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς και το ΡΙΚ όπως στην προπαρασκευή σχετικών ρεπορτάζ και γενικότερα στην ενημέρωση του κοινού, να αντλούν πληροφορίες μόνο από επίσημες αρμόδιες πηγές, όπως το Υπουργείο Υγείας (Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας) και από επιστημονικές πηγές. Παρότρυνση της Αρχής είναι όπως αποφεύγεται η αναπαραγωγή ειδήσεων και πληροφοριών από μη έγκυρες διαδικτυακές σελίδες και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Ειδικότερα, τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ που αφορούν στο πιο πάνω θέμα θα πρέπει να προπαρασκευάζονται με υπευθυνότητα και εγκυρότητα και να αποφεύγονται «σκηνοθετικές προσεγγίσεις» με στοιχεία υπερβολής και δραματοποίησης (ηχητικά εφέ, έντονες μουσικές υποκρούσεις κτλ).

Η Αρχή υπογραμμίζει ότι βασικός σκοπός και ρόλος όλων των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών και του ΡΙΚ αποτελεί η αντικειμενική, υπεύθυνη και έγκυρη πληροφόρηση του κοινού, σχετικά με ένα τόσο σοβαρό θέμα, που απασχολεί όλο τον κόσμο.

Η Αρχή αναμένει ότι οι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί και το ΡΙΚ θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προς άμεση συμμόρφωση με το περιεχόμενο της παρούσας Εγκυκλίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ