Τι κάνει ο νέος κορωνοϊός στο σώμα;

Ένας ειδικός απαντά ξεκάθαρα σε έξι σημαντικές ερωτήσεις.

Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία: Yonhap/Epa-Efe/ShutterstockΜε τον ιό Covid-19 να αποτελεί πλέον καθημερινό θέμα συζήτησης και ανησυχίας για όλο τον πλανήτη, δεν είναι παράλογο που παρά τις συμβουλές των ειδικών για ψυχραιμία, καθημερινά να εντοπίζουμε και νέα κρούσματα υπερβολής και παραλογισμού ανάμεσα στον κόσμο.

Αιτία είναι κυρίως η άγνοια του κοινού, όχι για τα συμπτώματα, αλλά για τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στο σώμα κάποιου ο οποίος μπορεί να προσληφθεί από τον Covid-19.

Ξέρουμε ότι τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα, υψηλό πυρετό και δύσπνοια, αλλά τι ακριβώς κάνει στο σώμα;

Ο ειδικός μεταδοτικών ασθενειών Mark C. Peralta από το νοσοκομείο Our Lady of Lourdes και το ιατρικό κέντρο Fe del mundo Medical Center στη Μανίλα, απαντά σε 6 βασικά ερωτήματα που όλους μας έχουν απασχολήσει.

Τι είναι ο κορονοϊός;

Ο Novel Coronavirus (nCoV) είναι ένας νέος τύπος κορονοϊού που διαφέρει από τον κορονοϊο SARS-CoV και τον κορονοϊό MERS-CoV. Έχει διαφορετικό γενετικό υλικό από τους άλλους, που σημαίνει ότι είναι διαφορετικό στέλεχος.

Οι κορονοϊοί είναι ζωονοσογόνοι, που σημαίνει ότι μεταδίδονται μεταξύ ανθρώπων και ζώων. Για παράδειγμα, ο SARS-CoV προήλθε από τη μοσχογαλή και ο MERS-CoV από καμήλες. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε βρει συγκεκριμένο ζώο που να μεταδίδει τον nCoV.

Σε τι διαφέρει από τη συνηθισμένη πνευμονία;

Υπάρχει ένα φάσμα κλινικών εκδηλώσεων του nCoV που μπορεί να είναι ήπιες, μέτριες ή σοβαρές ασθένειες. Σε αυτές περιλαμβάνεται η πνευμονία, το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (σοβαρή πάθηση όπου τα πνευμόνια γεμίζουν υγρό και μπορεί να προκαλέσουν κατάρρευση των οργάνων), σήψη (βακτηριδιακή λοίμωξη στο αίμα) και σηπτικό σοκ (κατάρρευση των οργάνων λόγω σήψης). Η πνευμονία είναι μία από τις εκδηλώσεις του nCoV.

Tι άλλα συμπτώματα περιλαμβάνει;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη σειρά εμφάνισης των συμπτωμάτων, είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε κάτι τέτοιο, αλλά τα συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν το αναπνευστικό: συνάχι, πονόλαιμος, βήχας, δύσπνοια και πυρετός. Τα ευρήματα σε μια εξέταση διαφέρουν ανάλογα την εκδήλωση, αλλά στην πνευμονία, συνήθως υπάρχει δύσπνοια, δεν μπορείς να πάρεις ανάσα ή κοντανασαίνεις. Σε μια πνευμονική εξέταση ίσως διαπιστώναμε κροταλίσματα ή σφύριγμα.

Πώς επηρεάζει τα εσωτερικά όργανα;

Αρχικά επηρεάζει τους πνεύμονες. Προκαλεί φλεγμονή των πνευμόνων (πνευμονία), παρεμποδίζει την αναπνοή ή καταστρέφει το παρέγχυμα των πνευμόνων (οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) και επίσης θα μπορούσε μέσω του αίματος να προκαλέσει δυσλειτουργία σε άλλα όργανα (σήψη/ σηπτικό σοκ).

Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο για κάποιον που έχει μολυνθεί με nCov;

Οτιδήποτε από μια ήπια πνευμονία μέχρι οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, αλλά το χειρότερο σενάριο είναι ο θάνατος. Μακροπρόθεσμα, ανάλογα την εκδήλωση της λοίμωξης, μια άλλη συνέπεια του οξέος αναπνευστικού συνδρόμου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη βλάβη στους πνεύμονες.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τη μετάδοση;

Αν έχεις ταξιδέψει στη Γουχάν μέχρι και δυο εβδομάδες πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων, πήγαινε στο πιο κοντινό νοσοκομείο να σε εξετάσουν. Η καλή υγιεινή είναι η πρώτη άμυνα ενάντια στην εξάπλωση και στη λοίμωξη, ιδίως το πλύσιμο των χεριών και να κρύβεις το στόμα και τη μύτη σου όταν βήχεις ή φταρνίζεσαι.

Για όσους έχουν συμπτώματα, καλό είναι να απομονωθούν και να ενημερώσουν τον γιατρό ή το πιο κοντινό τους νοσοκομείο. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης.


Η συνέντευξη έχει δοθεί στη Lia Savillo για το VICE και έχει τροποποιηθεί για λόγους σαφήνειας και έκτασης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ