Κάπως έτσι «μαγικά» γυρίστηκε το φαβορί στα Όσκαρ «1917» [ΒΙΝΤΕΟ]

Μοιάζει με μονόπλανο και αποτελεί ένα από τα πιο σπουδαία επιτεύγματα στην ιστορία του κινηματογράφου.

Article featured image
Article featured image

Τι πραγματικά συνέβη όμως πίσω από τις κάμερες;

Στην ταινία «1917» ο σκηνοθέτης Sam Mendes και η ομάδα του, ακολουθώντας παραδείγματα όπως αυτό του Alfred Hitchcock στο «Rope», προσπάθησαν να γυρίσουν την ταινία χωρίς καθόλου μοντάζ. Πλην όμως το έκανε σε πολύ μεγαλύτερη διάρκεια από τον συνάδελφό του και με θέμα τα πεδία μάχης και τα χαρακώματα του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα γυρίσματα του 1917 κατατάσσονται στα πιο σπουδαία επιτεύγματα στην ιστορία του κινηματογράφου. Την επίβλεψη τους είχε αναλάβει ο Roger Deakins, ένας από τους πιο ταλαντούχους κινηματογραφιστές όλων των εποχών. Πριν ακόμα γυρίσουν το πρώτο καρέ, ο Mendes, ο Deakins και οι συνεργάτες τους είχαν ήδη σχεδιάσει κάθε λεπτομέρεια του «ταξιδιού» των δύο Βρετανών στρατιωτών στο δυτικό μέτωπο.

Βίντεο για το πώς γυρίστηκε στ’ αλήθεια το 1917:


Έπρεπε να κατασκευάσουν μακέτες όλων των σκηνικών φροντίζοντας να συμπεριλάβουν μονοπάτια από τα οποία θα περνούσαν οι κάμερες, το πλήρωμά και οι ηθοποιοί. Η δημιουργία μιας ολόκληρης ταινίας με την τεχνική του μονόπλανου είναι πλέον δυνατή χάρη στις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις, αναφέρεται το openculture.

Κάμερες που αποκολλούνται από γερανούς και εκτοξεύονται στην άλλη άκρη του σκηνικού, drones που συλλαμβάνουν εναέρια πλάνα και προηγμένα ψηφιακά εφέ που εξομαλύνουν ή αποκρύπτουν τις μεταβάσεις από μια λήψη στην επόμενη.

Αυτό το είδος οπτικού οργασμού θυμίζει ακόμα και στον πιο άπιστο θεατή ότι η κινηματογραφική ΜΑΓΕΙΑ συνεχίζει να υπάρχει.


Πηγή: Μικροπράγματα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ