Η ιστορία πίσω από μια φωτογραφία που έγινε viral σε όλο τον πλανήτη

Προκάλεσε συγκίνηση και κάποια ανακούφιση σ΄ αυτές τις δύσκολες ώρες της εξάπλωσης του κορωνοϊού ανά την υφήλιο.

Article featured image
Article featured image

Είναι 5 Μαρτίου λίγο μετά τις 5μ.μ., στην «καρδιά» του κορωνοϊού, όταν ένας γιατρός μαζί με τον ηλικιωμένο ασθενή που νόσησε από τον COVID-19, κάνουν μια στάση για να δουν μετά από καιρό τον ήλιο να λάμπει λίγο πριν την δύση του.

Η φωτογραφία, που έχει κάνει αυτές τις μέρες τον γύρο του διαδικτύου και έχει γίνει viral, προκαλεί μια συγκίνηση αλλά και έναν καθησυχασμό, μια κάποια ανακούφιση σ΄ αυτές τις ανήσυχες ώρες της εξάπλωσης του κορωνοϊού ανά την υφήλιο.

Η λήψη της εικόνας έγινε στις 5 Μαρτίου λίγη ώρα μετά τις πέντε το απόγευμα έξω από το Νοσοκομείο Renmin που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου της Γουχάν στην Κίνα, της πόλης που αποτέλεσε την «καρδιά» της επιδημίας του Covid-19 και ήταν η πρώτη που ερημώθηκε από τον κορωνοϊό, τις τελευταίες μέρες όμως είναι και μία από τις πρώτες όπου η επιδημία φαίνεται να υποχωρεί και η κατάσταση να τίθεται πλέον υπό έλεγχο.

Στη φωτογραφία διακρίνεται ο γιατρός Liu Kai να έχει κάνει μια στάση κατά τη μεταφορά από την μονάδα αξονικής τομογραφίας έναν 87χρονο ασθενή – ο οποίος μετά τη μόλυνσή του από τον ιό βρίσκεται σχεδόν ένα μήνα στο νοσοκομείο – για να του δείξει κάτι που είχε να δει πολύ καιρό απομονωμένος στην καραντίνα. «Ήταν ανέλπιστο αυτό που έγινε με αυτή τη φωτογραφία», δήλωσε εκ των υστέρων ο γιατρός. «Εκείνη τη στιγμή απλά μου είχα φανεί ότι θα άξιζε η στιγμή μια ωραία αναμνηστική φωτογραφία».


wuhan-sunset_2.jpg


Μαζί με τον γιατρό ήταν και ένας νεαρός εθελοντής νοσηλευτής, ο Gan Junchao, αυτός που έσπρωχνε το κρεβάτι-φορείο του ασθενή που υπέφερε από πνευμονία λόγω του ιού προς και από την μονάδα αξονικής τομογραφίας στην απέναντι πτέρυγα του νοσοκομείου.

Επιστρέφοντας με τον ασθενή πίσω στο θάλαμό του, ο Liu κοντοστάθηκε καθώς τον έλουσε το λαμπερό ακόμα φως του ήλιου που πήγαινε προς τη δύση του. Ρώτησε τον ασθενή στο κρεβάτι αν θέλει να σταματήσουν για λίγο να δουν τον ήλιο να πέφτει. «Βέβαια», απάντησε ο ηλικιωμένος άντρας. Στάθηκαν και οι τρεις για λίγη ώρα κοιτάζοντας προς τη Δύση και τότε ο Gan Junchao αποφάσισε να κάνει μερικά βήματα πίσω και να τραβήξει την φωτογραφία που έμελλε να συγκινήσει εκατομμύρια ανθρώπους τις τελευταίες μέρες.

«Από τότε που ξέσπασε ο ιός και αποσπάστηκα στο Γουχάν, έμπαινα νωρίς το πρωί στους θαλάμους και έφευγα αργά το βράδυ», λέει ο Liu, ο οποίος βρίσκεται στην πόλη από τις 7 Φεβρουαρίου. «Σπανίως έβλεπα ήλιο, οπότε μόλις αντίκρυσα αυτό το φως, αμέσως συγκινήθηκα».

Ο ηλικιωμένος ασθενής είναι συνταξιούχος βιολιστής ορχήστρας και όταν έγινε η εισαγωγή του εμφανιζόταν σε πολύ κακή σωματική και ψυχολογική κατάσταση εν αναμονή του μοιραίου. Μετά από 20 μέρες νοσηλείας όμως, φαίνεται να ανήκει στους τυχερούς που επανακάμπτουν σιγά-σιγά. Όσο για τον 20χρονο εθελοντή, αυτός δήλωσε απλά μετά την παγκόσμια ανταπόκριση που γνώρισε η φωτογραφία του: «Η ειρωνεία είναι ότι σπανίως βγάζω φωτογραφίες. Ήταν απολύτως θέμα τύχης το ότι τράβηξα αυτή την συγκεκριμένη εικόνα».


Πηγή: China Daily

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ