Τι ακριβώς σημαίνει «κλειστή όλη η Ιταλία για 15 μέρες»;

Μια χώρα σε κώμα.

Article featured image
Article featured image

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε χθες αργά το βράδυ -με νέο διάγγελμά του- πως για λόγους ασφαλείας θα κλείσουν όλα τα καταστήματα στη χώρα, εκτός από τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων.

Όπως είπε ενδεικτικά ο Κόντε, θα κλείσουν μπαρ και κομμωτήρια σε όλη την Ιταλία ενώ λουκέτο θα μπει και σε εστιατόρια που δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα τηρείται απόσταση ενός μέτρου μεταξύ των πελατών.

Τα νέα, περιοριστικά μέτρα, έρχονται ενώ η Ιταλία αντιμετωπίζει την χειρότερη επιδημία του νέου κορωνοϊού μετά την Κίνα, με τους νεκρούς μέσα σε μία μόνο ημέρα να αυξάνονται κατά 196 και τα κρούσματα κατά 2.300.

Κλειστά θα παραμείνουν πρακτικά όλα τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα για δεκαπέντε ημέρες και θα εκτελούνται μόνο οι βασικές δημόσιες μεταφορές.

«Προχωρούμε βαθμιαία και τώρα κάνουμε νέο βήμα. Η Ιταλία μένει μια ενιαία ζώνη, αλλά θα κλείσουν όλα τα καταστήματα, με μόνη εξαίρεση στα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία. Θα μπορούν, όμως, να γίνονται παραδόσεις κατ’ οίκον.

Ζητάμε την αύξηση της τηλε-εργασίας, ενώ οι βιομηχανίες πρέπει να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι δημόσιες μεταφορές και άλλες βασικές υπηρεσίες, όπως τα ταχυδρομεία», είπε ο Κόντε.

«Ο κανόνας παραμένει ο ίδιος: περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας όσο μπορούμε. Βέβαια, έχουμε επίγνωση ότι μόλις αρχίσαμε να αλλάζουμε τις συνήθειές μας και ότι για να δούμε αποτέλεσμα, θα χρειαστούν περίπου δυο εβδομάδες. Ακόμη και αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, δεν σημαίνει ότι πρέπει να λάβουμε και άλλα μέτρα. Σύντομα, δε, θα ορίσω ειδικό επίτροπο για την διαχείριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στον τομέα της υγείας. Αν όλοι μας σεβαστούμε τους κανόνες αυτούς, θα βγούμε πιο γρήγορα από την κατάσταση συναγερμού. Η συλλογικότητα είναι και η δύναμη της χώρας μας».

Μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, ο Κόντε ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα διαθέσει συνολικά 25 δισεκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση από τον κορωνοϊό. «Το ποσό αυτό δεν θα χρησιμοποιηθεί αμέσως, αλλά θα χρησιμεύσει για τη συνολική αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Με τα κονδύλια αυτά θα βοηθηθούν οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και η δημόσια υγεία. Παράλληλα, ο Κόντε υπογράμμισε ότι περιμένει τα αναλυτικά αιτήματα από τους περιφερειάρχες του ιταλικού βορρά. Συνολικά στην Ιταλία, έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό 827 άνθρωποι ενώ τα συνολικά, επιβεβαιωμένα κρούσματα στην χώρα άγγιξαν τα 12.462. Το απόγευμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε και επισήμως πανδημία του νέου κορωνοϊού.


Με πληροφορίες από lifo.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ