Τα 7 πολύ σημαντικά σημεία στην ομιλία της Ούρσουλα φορ ντερ Λάιεν για τη διαχείριση της κατάστασης στα σύνορα

Η πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε επί της ουσίας.

Article featured image
Article featured image

Μετά την επίσκεψή της στα σύνορα, στον Έβρο, μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπόλοιπους επικεφαλής της ΕΕ σήμερα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, τόσο οικονομική όσο και με δυνάμεις της Frontex, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

«Είδαμε πόσο τεταμένη και δύσκολη είναι η κατάσταση», είπε η Φον ντερ Λάιεν στις κοινές δηλώσεις που έγιναν στις Καστανιές και τόνισε ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι να τηρηθεί η τάξη στα σύνορα.

Στις δηλώσεις της, ανακοίνωσε τη διάθεση 700 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. «Τα 350 εκατομμύρια είναι άμεσα διαθέσιμα, ενώ άλλα 350 εκατ. μπορούν να ζητηθούν στο πλαίσιο ενός τροποποιημένου προϋπολογισμού», ανέφερε. Το κονδύλι αυτό είναι για τη διαχείριση του προσφυγικού, τη δημιουργία και λειτουργία των απαραίτητων υποδομών, ανέφερε.

Αναφέρθηκε επίσης και στην ομάδα ταχείας επέμβασης που ετοιμάζεται να επιστρατεύσει η Frontex στα σύνορα, έπειτα από ελληνικό αίτημα. «Η Frontex θα επιστρατεύσει ένα σκάφος ανοιχτής θαλάσσης, 6 σκάφη της ακτοφυλακής για περιπολίες, 2 ελικόπτερα, 1 αεροπλάνο, 2 οχήματα με κάμερες και 100 συνοριοφύλακες, επιπλέον των 530 που ήδη υπάρχουν. Οι συνοριοφύλακες θα αναπτυχθούν στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα», εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Σημείωσε ακόμη ότι ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας, έπειτα από ελληνικό αίτημα. «Μέσω αυτού η Ελλάδα μπορεί να λάβει βοήθεια σε ιατρικό εξοπλισμό, ιατρικές ομάδες, σκηνές, κουβέρτες», σημείωσε.

«Οι ελληνικές ανησυχίες είναι και δικές μας ανησυχίες, τα ελληνικά σύνορα είναι σύνορα της Ευρώπης», συμπλήρωσε και εξέφρασε «συμπόνοια για τους μετανάστες που παρασύρθηκαν με ψεύτικες υποσχέσεις σε αυτή την απελπιστική κατάσταση».

«Η διαχείριση της κατάστασης στα σύνορα δεν είναι μόνο ελληνικό θέμα, είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά. Αυτοί που φαίνεται να δοκιμάζουν την ενότητα της Ευρώπης, θα απογοητευτούν», κατέληξε η πρόεδρος της Κομισιόν.

H Πρόεδρος von der Leyen στις Καστανιές Έβρου, 3/3/2020

«Οι ελληνικές ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες, τα σύνορα αυτά δεν είναι μόνο ελληνικά 🇬🇷 σύνορα αλλά και ευρωπαϊκά 🇪🇺 σύνορα. […] Δηλώνουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και υποστήριξη προς την Ελλάδα» Πρόεδρος European Commission Ursula von der Leyen σήμερα στις Καστανιές Έβρου.

Posted by Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα on Tuesday, 3 March 2020

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ