Το «Happy Birthday to you» έχει γενέθλια

Είναι μάλλον το πιο αναγνωρίσιμο τραγούδι στην αγγλική γλώσσα και ίσως το γνωστότερο διεθνώς!

Article featured image
Article featured image

Στην Κύπρο, όταν κάποιος έχει γενέθλια, συνηθίζουμε να το τραγουδάμε αυτό, παρά το αντίστοιχο ελληνικό. Έχετε, αλήθεια, σκεφτεί ποτέ ποια είναι η προέλευση του «Happy Birthday to you»;

Η μελωδία του γράφτηκε στις αρχές του 19ου αιώνα, και συγκεκριμένα το 1803, από δυο αδελφές, τις Patty Hill και Mildred J. Hill (φώτο), για το τραγουδάκι τους «Good Morning To All».

Η Patty ήταν διευθύντρια ενός νηπιαγωγείου στο Λουισβιλ στο Κεντάκι των ΗΠΑ και η Mildred ήταν πιανίστρια και συνθέτης.

Οι δυο γυναίκες, έγραψαν το «Good Morning to All», με εύκολους και χαρούμενους στίχους, προκειμένου τα παιδιά να το τραγουδούν με ευκολία.

Οι στίχοι του «Good Morning to All»:

 

Good morning to you,

Good morning to you,

Good morning, dear children.

Good morning to all.

 

Στις 4 Μαρτίου του 1924 το «Good Morning to All» εμφανίσθηκε μεταμορφωμένο σε τραγούδι γενεθλίων σ’ ένα βιβλίο, που επιμελήθηκε ο Ρόμπερτ Κόλμαν. Το 1935, στο «Happy Birthday to You» αναγνωρίστηκαν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, με δημιουργό τον αμερικανό συνθέτη Πρέστον Γουέρ Όρεμ (1865-1938). Τα δικαιώματα του τραγουδιού αγόρασε το 1988 η Warner έναντι 18,16 εκατομμυρίων δολαρίων και από τότε θεωρεί ότι το τραγούδι προστατεύεται πνευματικά έως το 2030. Διακεκριμένοι αμερικανοί νομικοί έχουν αμφισβητήσει τον ισχυρισμό αυτό της εταιρείας και η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια. H Warner χρεώνει περίπου 7.000 δολάρια για κάθε εμπορική χρήση του τραγουδιού, γι’ αυτό και οι κινηματογραφικοί παραγωγοί το αποφεύγουν και χρησιμοποιούν για την περίσταση το «For He’s a Jolly Good Fellow», που δεν έχει δικαιώματα. Πάντως, μόνο για το 2008 η Warner συνέλεξε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο δολάρια από τα δικαιώματα του τραγουδιού.

Με βάση την καταχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων του 1935, η Warner υποστηρίζει ότι τα πνευματικά δικαιώματα για τις ΗΠΑ δεν θα λήξουν παρά το 2030, και ότι είναι παράνομη η μη εξουσιοδοτημένη εκτέλεσή του σε δημόσιες παραστάσεις εκτός και αν καταβάλλονται τα δικαιώματα στην Warner.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ