Τι αλλάζει με τη διοργάνωση των γάμων και οι εναλλακτικές επιλογές

Ίσως ήρθε ο καιρός να ξεχάσουμε στην Κύπρο τους γάμους των 1000 και των 2000 ατόμων.

Article featured image
Article featured image

Αρχικά είναι η αγωνία όλων αυτών των ζευγαριών τα οποία αναγκάστηκαν να ακυρώσουν το γάμο τους, ένεκα της πανδημίας και τα οποία ακόμη δεν γνωρίζουν πότε θα τους επιτραπεί να επαναπρογραμματίσουν την ημερομηνία τους.

Έπειτα προκύπτει και ένα επιπλέον ζήτημα, αυτό της μορφής διοργάνωσης ενός γάμου. Στην Κύπρο, για παράδειγμα, ένας «κλειστός» γάμος θεωρείται αυτός των 300-350 ατόμων, με τον «ανοιχτό» να έχει πέραν των 1500 ατόμων. Ενώ βασικό χαρακτηριστικό ενός κυπριακού γάμου είναι η «χαιρέτιση», διαδικασία κατά την οποία το ζευγάρι υποδέχεται τους καλεσμένους του και δέχεται συγχαρητήρια και δώρα με… χειραψία.

Είναι επιτρεπτά όλα αυτά, ακόμα και μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων;

Το SigmaLive συνομίλησε με την κα Μέλανη Ποταμίτου του Splendid Events για το ζήτημα. Σε ότι αφορά το κεφάλαιο «γάμος» η κα Ποταμίτου συνέστησε ψυχραιμία σε όλους και ειδικότερα σε όσους είχαν προγραμματίσει το γάμο τους για φέτος.

Αυτό που πρέπει να έχουν όλοι κατά νου και να μην ξεχνούν, είναι ότι ο γάμος τους θα γίνει, είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο. Μπορεί φυσικά να υπάρξουν αλλαγές στις επιθυμητές μέρες ή ακόμα και στον μήνα που θα ήθελε ένα ζευγάρι να παντρευτεί, αυτό όμως που έχει σημασία είναι να δείξουν όλοι ευελιξία, είπε χαρακτηριστικά η κ.Ποταμίτου.

Οι γάμοι που ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν τον Απρίλη, τον Μάη ίσως και τον Ιούνιο δεν θα γίνουν μεν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να βρεθούν λύσεις δηλώνει στο SigmaLive η κ.Ποταμίτου η οποία παράλληλα τονίζει την ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βρίσκονται στα παρασκήνια ενός γάμου. «Οι επαγγελματίες γάμου ζητούμε στήριξη ως μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπάρχει ενδεχόμενο για την φετινή σεζόν να δουλέψουμε μόνο δυο μήνες, Αύγουστο και Σεπτέμβρη. Η μισή σεζόν χάθηκε την ώρα που όλοι εμείς οι μικρομεσαίοι μαζεύουμε τώρα χρήματα για την επιβίωσή μας τον χειμώνα», λέει η κα Ποταμίτου που κάνει λόγο για ανάγκη στήριξης από την Κυβέρνηση.

Οι γάμοι, όπως του ξέραμε

Σίγουρα κανείς δεν αναμένει ότι τους επόμενους μήνες θα ζήσουμε τους γάμους με τους εκατοντάδες καλεσμένους που «επιτάσσει» η κουλτούρα της Κύπρου. Καλεσμένοι απ’ το εξωτερικό, δεξιώσεις για 300-400 άτομα, χαιρετισμός του ζευγαριού από τους καλεσμένους αλλά και σέρβις σε μπουφέ είναι μερικά απ’ τα χαρακτηριστικά των γάμων στην Κύπρο.

Οι άνθρωποι που εργάζονται για την διοργάνωση της τελετής αυτής προβληματίζονται για την επόμενη μέρα αφού ένας γάμος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με δεκάδες άλλες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα ο χώρος όπου θα γίνει η δεξίωση. Όλα αυτά απαιτούν οργάνωση και προετοιμασία λέει η κ.Ποταμίτου.

Εναλλακτικές λύσεις και ευελιξία είναι τα «κλειδιά» της επόμενης μέρας. Τόσο σε ότι αφορά τους γάμους και τις εκδηλώσεις, όσο και στη νέα καθημερινότητα που θα κληθούμε να ζήσουμε τους επόμενους μήνες. Σε αυτό το πλαίσιο νέοι τύποι γάμων θα μπορούσαν να είναι η λύση της επόμενης μέρας, αφού σκοπός είναι το μυστήριο! Σχετικές είναι και οι ιδέες που μπαίνουν στο τραπέζι.

- Microwedding: Πρόκειται για έναν γάμο με τους στενούς συγγενείς και φίλους που δεν θα υπερβαίνει τα 50 άτομα.

- Sequel Weddings: Η διεξαγωγή του μυστηρίου του γάμου την ημερομηνία στην οποία ήταν προγραμματισμένο να γίνει, αν και εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες και η διεξαγωγή ενός πάρτι σε άλλη ημερομηνία.

Σχετικές αποφάσεις για το ζήτημα σαφώς θα λάβει η Πολιτεία η οποία έχει και τον τελευταίο λόγο στο πώς θα γίνει το «ξεκλείδωμα» της χώρας και ειδικότερα για το ζήτημα των γάμων η Εκκλησία και η Ιερά Σύνοδος θα εξετάσουν το θέμα της ενδεχόμενης διεξαγωγής γάμων Παρασκευές και κάποια Σάββατα όπου δεν επιτρέπονται γάμοι λόγω νηστειών, απόφαση που θα ήταν σημαντική για τους διοργανωτές γάμων αφού θα είχαν μια επιπλέον μέρα να προσφέρουν στα ζευγάρια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ