Ανακοινώθηκε η ημερομηνία για την έναρξη της πρώτης φάσης χαλάρωσης των μέτρων

Νοουμένου πως όλα θα κυλήσουν ομαλά μέχρι εκείνη την περίοδο.

Ανακοινώθηκε η ημερομηνία για την έναρξη της πρώτης φάσης χαλάρωσης των μέτρων

Νοουμένου πως όλα θα κυλήσουν ομαλά μέχρι εκείνη την περίοδο.

Article featured image
Article featured image

Όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερο δημοσίευμα, η άρση των μέτρων αναμένεται να εφαρμοστεί σταδιακά, σε τέσσερις φάσεις, με συνολική διάρκεια δύο - τριών μηνών. Η έναρξη της πρώτης φάσης έχει καθοριστεί ως η 4η Μαΐου, νοουμένου πως όλα θα κυλήσουν καλώς, μέχρι τότε.

Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, κάθε φάση αναμένεται να αρχίζει μετά από πάροδο δύο εβδομάδων, οπότε και θα αξιολογείται η κατάσταση από τους ειδικούς. Αν υπάρχουν αυξημένα κρούσματα τότε θα υπάρχει επαναφορά στα μέτρα για προστασία του κοινού.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου, υπάρχουν συγκεκριμένοι δείκτες που δίνουν την δυνατότητα παρακολούθησης της άρσης των μέτρων και δεικνύουν παράλληλα αν υπάρχει ανάγκη για λήψη πρόσθετων μέτρων.

Νοείται ότι σε κάθε άνοιγμα θα τηρούνται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής από το κοινό.

Όπως είπε, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας, η ολοκληρωμένη πρόταση για την πρώτη φάση επανεκκίνησης της οικονομίας και τη χαλάρωση των μέτρων διακίνησης των πολιτών, θα παρουσιαστεί από την Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την αρμόδια Διυπουργική επιτροπή σε σύσκεψη, την Τρίτη 28 Απριλίου 2020 ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνέλθει την Τετάρτη, 29 Απριλίου, για την λήψη σχετικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την πρώτη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, αναμένεται χαλάρωση που αφορά στην αύξηση στις επιτρεπόμενες μετακινήσεις των πολιτών. Παράλληλα θα ανοίξουν μικρά εργοτάξια που είναι ανοικτοί χώροι καθώς και καταστήματα λιανικού εμπορίου και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως είναι καταστήματα ένδυσης και υπόδησης.

Στα μέσα Μαΐου, μετά από παρέλευση δύο εβδομάδων και αν το επιτρέπει η αξιολόγηση των δεδομένων από τους ειδικούς, αναμένεται ότι θα ανοίξουν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, καθώς και γυμναστήρια.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η τρίτη φάση προβλέπει την επανέναρξη αθλητικών οργανώσεων κεκλεισμένων των θυρών χωρίς την παρουσία φιλάθλων.

Στην τέταρτη φάση, αναμένεται ότι θα ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, οι καφετέριες. Αναμένεται ότι θα τεθεί ένα πλαίσιο, πόσοι άνθρωποι θα μπορούν να διακινούνται σε αυτούς τους χώρους ταυτόχρονα.

Όσον αφορά την επαναλειτουργία σχολείων και την μετάβαση σε εκκλησίες γίνονται ακόμα σκέψεις.

Τα αεροδρόμια αναμένεται να λειτουργήσουν σε τρεις μήνες με προϋποθέσεις και με ένδειξη μηδενικών κρουσμάτων. Το ίδιο ισχύει και για τα οδοφράγματα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ