Κάποιοι ζητούν με επιστολή τους προς τον Αρχιεπίσκοπο να λειτουργήσουν οι ναοί το Πάσχα

Την επιστολή που βρίσκεται στο ipetitions έχουν συντάξει, όπως διαβάζουμε, μέλη του Σώματος της Εκκλησίας της Κύπρου .

Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία: delfi de la Rua / Unsplash


Την ίδια μέρα που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωνε επέκταση των περιοριστικών μέτρων, σημειώνοντας για ακόμα μια φορά την ανάγκη να επιδείξουμε όλοι αυτοσυγκράτηση έτσι ώστε να βοηθήσουμε στη μείωση της εξάπλωσης του ιού, κάποιοι συμπολίτες μας θεώρησαν πως είναι εξαιρετικό το timing να συντάξουν και να δημοσιευσουν αυτή την επιστολή στο διαδίκτυο, ζητώντας την υπογραφή των πολιτών για να πειστεί ο Αρχιεπίσκοπος και οι Μητροπόλεις πως είναι αναγκαία η λειτουργία των ναών την περίοδο του Πάσχα...


Διαβάστε παρακάτω την επιστολή:

Τετάρτη, 8 Απριλίου 2020

ΠΡΟΣ: Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομον

ΚΟΙΝ.: Πανιερώτατους Μητροπολίτες

Θεοφιλέστατους Επισκόπους της Εκκλησίας της Κύπρου

Μακαριώτατε,

Αποτελούμε μια ομάδα νέων, επιστημόνων και οικογενειαρχών με κοινά ιδανικά και αγάπη στον Θεό και την Πατρίδα μας. Το τελευταίο διάστημα, όπως όλος ο κόσμος πλέον, βιώνουμε μια δύσκολη συγκυρία. Νιώθουμε ότι πρόκειται για μια δοκιμασία που θα αποφέρει οφέλη πνευματικά σε όσους στρέφουν το βλέμμα τους στον μόνο Δυνατό, στον αιώνιο Νικητή.

Με αυτή μας την επιστολή, εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον μεγάλο αγώνα που έχετε επωμισθεί ως εκπρόσωπος του Σώματος της Εκκλησίας. Αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο σταυρό που καλείστε να σηκώσετε στους ώμους σας.

Θα θέλαμε με σεβασμό να σας εκθέσουμε τα πιο κάτω:

  • Όλοι οι συνυπογράφοντες την επιστολή ζούμε και αναπνέουμε μόνο μέσα στο Σώμα της Εκκλησίας μας. Τώρα νιώθουμε πως πνιγόμαστε, στερούμαστε το Φως μας. Και αναρωτιόμαστε μήπως οι άρχοντές μας, εν αγνοία τους, οδηγήθηκαν σε τόσο απόλυτες αποφάσεις; Οι άνθρωποι είμαστε ψυχοσωματικές οντότητες. Αφού υπάρχει τόση μέριμνα για την υγεία του σώματός μας, πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχει η παράλληλη φροντίδα και για την υγεία της ψυχής μας, που είναι για όλους μας εκ των ων ουκ άνευ; Γιατί ο πιστός Χριστιανός ζει, βιώνει τη Χάρη, την ευλογία και τη χαρά μόνο μέσα στην Εκκλησία, μέσω της μετοχής του στα Μυστήρια, μέσω της Μετάληψης του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
  • Σε κάθε Ακολουθία της Εκκλησίας μας, και ιδιαίτερα κάθε Κυριακή πρωί μετατρέπουμε το σπίτι μας σε έναν ιδιότυπο μικρό ναό. Γνωρίζουμε ότι σίγουρα αναλογίζεστε τη δυσκολία του εγχειρήματος για όλους (μοναχικούς ανθρώπους, ηλικιωμένους, οικογενειάρχες με μικρά παιδιά). Οι καρδιές μας ποθούν να προσευχηθούν με τη ζέση της προσευχής που αναπέμπεται εντός του Ιερού Ναού – στον οίκο του Θεού. Ακόμη και τα νήπια ζητούν να βρεθούν κοντά στον Πατέρα τους, επιθυμούν να μεταλάβουν τη Θεία Κοινωνία, να νιώσουν και πάλι τη ζεστασιά των Αγίων.

Πραγματικά πολλοί από εμάς νιώσαμε ότι ο θεσμός της Εκκλησίας πλήττεται καίρια. Αισθανθήκαμε και τον πόνο των λειτουργών ιερέων μας, που λειτουργούν χωρίς το ποίμνιό τους. Είδαμε τη δίψα των πιστών που δεν μπορούν να φτάσουν στην πηγή. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να συντάξουμε αυτήν την επιστολή, με την οποία ταπεινά και με αγάπη στο ιερό και κοπιώδες έργο σας παρακαλούμε:

Να εισηγηθεί η Ιερά Σύνοδος στην Κυβέρνηση να ανοίξουν οι πόρτες των εκκλησιών μας για τους πιστούς για να μετέχουν στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Φυσικά να γίνουν όλα με πλήρη υπακοή και σεβασμό στα μέτρα που ορίζουν οι επιστήμονες για να μην κινδυνεύσει κανένας συνάνθρωπός μας, αλλά και να μη σκανδαλισθεί κανένας συμπολίτης μας. Θα μπορούσαν να ισχύσουν τα μέτρα που ισχύουν στις υπεραγορές, 1 άτομο κάθε 8 τ.μ.. Υπάρχει η δυνατότητα και ο τρόπος να ελέγξουμε στις εκκλησίες μας το συγκεκριμένο μέτρο: να αφήσουμε κενά στασίδια ώστε να τηρούνται οι προβλεπόμενες από τους κανονισμούς αποστάσεις.

Μακαριώτατε,

Οι υπεραγορές τρέφουν το σώμα μας και οι εκκλησιές μας τρέφουν την ψυχή μας. Είμαστε διατεθειμένοι να υποστούμε οποιαδήποτε θυσία, να μείνουμε όρθιοι, να σταθούμε ακόμα και εκτός των ναών, τηρώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις μέσα στο κρύο, να περιμένουμε περισσότερες ώρες, αρκεί να μπορέσουμε να εορτάσουμε το Πάσχα στην Εκκλησία μας. Το Πάσχα είναι το κέντρο της Πίστης μας. Για ένα Πάσχα ζούμε όλο το χρόνο. Είναι ισχυρή πεποίθησή μας πως «ό,τι είναι για το σώμα η καρδιά, είναι για τον πιστό η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα».

Πιστεύουμε ότι μπορεί να βρεθεί τρόπος ώστε η αγάπη στον συνάνθρωπο να μην υποσκελίσει την αγάπη στον Θεό. Εξάλλου η πρακτική των ημερών δείχνει ότι, όταν θέλουμε, μπορούμε.

Κλείνοντας αυτή την επιστολή, θα θέλαμε να γνωρίζετε ότι η συμπαράστασή μας στο έργο σας και η υπακοή μας στις αποφάσεις σας είναι εκ προοιμίου δεδομένες και σεβαστές. Παρακαλούμε δε θερμώς, να πράξετε ό,τι είναι δυνατόν από μέρους σας έτσι ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε τα Πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου μας, έστω και με αυτό τον ιδιόρρυθμο τρόπο, χωρίς να ξεφεύγουμε από τους κανόνες που έχουν θέσει οι αρμόδιοι, αλλά τουλάχιστον στους ναούς μας και μεταλαμβάνοντας των Αχράντων Μυστηρίων.

Ζητούμε ταπεινά την ευλογία σας.

Με σεβασμό,

Τα υπογράφοντα μέλη του Σώματος της Εκκλησίας της Κύπρου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ