Covid-19: Το πισογύρισμα σε Νότια Κορέα και Κίνα που προκαλεί ανησυχία

Νέες εστίες μολύνσεων σπρώχνουν ανοδικά τα κρούσματα Covid-19 στις δύο χώρες που εδώ και καιρό φαινόταν να είχαν ρυθμίσει το ζήτημα της πανδημίας.

Article featured image
Article featured image

Η Νότια Κορέα κατέγραψε 34 νέα κρούσματα του κορωνοϊού το Σάββατο, τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό εδώ και ένα μήνα, αφού μια νέα εστία της επιδημίας εμφανίστηκε σε νυχτερινά κέντρα της Σεούλ στα οποία είχε πάει ένας ασθενής. Από τα νέα κρούσματα τα 26 αφορούν μετάδοση της covid-19 στην κοινότητα και οκτώ είναι εισαγόμενα, σύμφωνα με το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).

Ο απολογισμός είναι ο υψηλότερος από τις 9 Απριλίου. Αφού αντιμετώπισε το πρώτο μεγάλο ξέσπασμα της επιδημίας του κορωνοϊού εκτός Κίνας, η Νότια Κορέα κατέγραφε μηδενικό ή μονοψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων στην κοινότητα τις τελευταίες ημέρες, με τον συνολικό απολογισμό να κυμαίνεται γύρω στα 10 νέα κρούσματα ή και λιγότερα τις τελευταίες εβδομάδες.


Η αναζωπύρωση οφείλεται σε μια μικρή, αλλά επεκτεινόμενη εστία της covid-19 σε πέντε κλαμπ της Σεούλ, στη συνοικία Ιταεγουόν, τα οποία επισκέφθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ένας 29χρονος άνδρας προτού βρεθεί θετικός στον ιό. Τουλάχιστον 15 κρούσματα που καταγράφηκαν την Παρασκευή συνδέονται με τον άνδρα αυτό. Από τα 18 νέα κρούσματα του Σαββάτου, τα 17 σχετίζονταν με την εστία αυτή, ενώ οι 14 από τις 26 νέες μολύνσεις σε επίπεδο κοινότητας αφορούν τη Σεούλ, σύμφωνα με το KCDC.

Μετά τις εξελίξεις αυτές οι αρχές της κορεατικής πρωτεύουσας ζήτησαν να κλείσουν όλα τα νυχτερινά κέντρα της πόλης καθώς φοβούνται ότι η νέα εστία της μόλυνσης θα αναζωπυρώσει την επιδημία του κορωνοϊού.

Στην Κίνα, δεκατέσσερα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφηκαν χθες, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας, ο υψηλότερος αριθμός από τις 28 Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Χθες ανακοινώθηκε μόλις μια περίπτωση μόλυνσης. Από τα νέα κρούσματα, δύο ήταν εισαγόμενα, ταξιδιώτες δηλαδή που έφθασαν στη χώρα έχοντας μολυνθεί στο εξωτερικό. Τα υπόλοιπα 12 ήταν τοπικές μεταδόσεις, ανάμεσά τους 11 μολύνσεις στην βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν.

Οι νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών ασθενών, που καταγράφηκαν έφτασαν τις 20, ο υψηλότερος αριθμός από την 1η Μαΐου, σε μια άνοδο από τις 15 που καταγράφηκαν μια μέρα νωρίτερα, σύμφωνα με την Επιτροπή. Δεν αναφέρθηκαν νέοι θάνατοι. Ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 82.901, ενώ οι θάνατοι παρέμειναν αμετάβλητοι (4.633).


Πηγή: ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-AFP-Reuters

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ