Το viral βίντεο με το πείραμα για το πώς μεταδίδεται ο ιός σε μπουφέ εστιατορίου

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αόρατο φθορίζον χρώμα και black light.

Article featured image
Article featured image

Η NHK, ένας ιαπωνικός όμιλος media σε συνεργασία με επιδημιολόγους, έκανε πρόσφατα ένα πείραμα που δείχνει πόσο γρήγορα μπορεί ο covid-19 και άλλοι ιοί να μεταδοθούν στον μπουφέ ενός κρουαζιερόπλοιου ή ενός εστιατορίου. Το δίκτυο ανέβασε ένα βίντεο από το πείραμα που έγινε viral.

Το πείραμα έγινε με την αναπαράσταση ενός μπουφέ σαν αυτούς που συναντώνται κυρίως στον τουριστικό κλάδο, με δέκα συμμετέχοντες να προσποιούνται τους πελάτες και να σερβίρουν φαγητό στον εαυτό τους, από τις επιλογές που υπήρχαν στον πάγκο, από ζεστά και κρύα πιάτα.

Αόρατο φθορίζον χρώμα -ορατό μόνο με black light- εφαρμόστηκε στην παλάμη ενός ατόμου και αυτό το άτομο θεωρήθηκε ως το άτομο με τη μόλυνση που προηγουμένως είχε βήξει. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν το φαγητό τους ελεύθερα για 30 λεπτά, ενώ στη συνέχεια το δωμάτιο σκοτείνιασε και άνοιξε το ειδικό black light.

Τότε όλοι όσοι συμμετείχαν στο πείραμα είδαν με τα μάτια τους πως ο «ιός» μεταδόθηκε σε κάθε σημείο του χώρου αλλά και πάνω στους ίδιους.Αφού το «μολυσμένο» άτομο άγγιξε διάφορα αντικείμενα -μεταξύ των οποίων ένα καπάκι που κάλυπτε ένα δοχείο ζεστού φαγητού, μια λαβίδα και τη λαβή μιας κανάτας- ο «ιός» μεταφέρθηκε από άλλους συμμετέχοντες σ’ ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων, όπως ασημικά, πιάτα, γυαλικά, ρούχα και κινητά τηλέφωνα. Αρκετοί συμμετέχοντες είχαν φωτεινό χρώμα στα χέρια τους και τρεις είχαν χρώμα στα πρόσωπά τους.

Σε μια εναλλακτική έκδοση του πειράματος, οι επιστήμονες αναπαρέστησαν τον μπουφέ λαμβάνοντας μέτρα για την προστασία από λοιμώξεις. Τα πιάτα χωρίστηκαν, οι λαβίδες αντικαθίσταντο συχνά και οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονταν να καθαρίζουν τα χέρια τους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το γεύμα. Σε αυτό το σενάριο, το χρώμα δεν συνδέθηκε με κανέναν από τους άλλους συμμετέχοντες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ