Ξύπνησαν τα φίδια (στην Κύπρο) και άρχισαν τις βόλτες [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Ποια είναι τα είδη που πιθανόν να συναντήσουμε, ποια από αυτά έχουν δηλητήριο και τι προειδοποιεί το υπουργείο Γεωργίας.

Article featured image
Article featured image

Φωτογραφίες: Χάρης Νικολάου


Έπειτα από ένα μακρύ χειμώνα και με τις θερμοκρασίες να έχουν ανέβει απότομα, τα φίδια που όλο το προηγούμενο διάστημα βρισκόντουσαν σε χειμερία νάρκη, ξύπνησαν και άρχισαν να κινούνται με σκοπό την εύρεση τροφής και νερού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα το υπουργείο Γεωργίας, αυτή την περίοδο παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα των φιδιών στην κυπριακή φύση, και είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα είδη που υπάρχουν για να αποφύγουμε τον πανικό και τον φόβο.

Παράλληλα, σημειώνει η ανακοίνωση, οι πολίτες δεν πρέπει να επιχειρούν να σκοτώνουν τα φίδια, καθώς αποτελούν βασικό κομμάτι της κυπριακής πανίδας και της τροφικής αλυσίδας.

Πόσα και ποια είναι, όμως, τα κυπριακά φίδια και ποια από αυτά είναι δηλητηριώδη;

Στον τόπο μας υπάρχουν 8 είδη φιδιών, από τα οποία τα 3 έχουν δηλητήριο, αλλά μόνο ένα – η φίνα – έχει δηλητήριο τόσο τοξικό που μπορεί να βλάψει τον άνθρωπο. Κανένα φίδι, συμπεριλαμβανομένης της φίνας, δεν επιτίθεται στον άνθρωπο εάν δεν απειληθεί. Εάν μας συναντήσουν στο δρόμο τους, το πιο πιθανό είναι ότι τα φίδια θα προσπαθήσουν να απομακρυνθούν και να κρυφτούν.

Λανθασμένες αντιλήψεις για τα φίδια δυστυχώς οδηγούν σε παράλογο φόβο ή πανικό όταν κάποιος τα συναντήσει, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να τα κυνηγούν και να τα σκοτώνουν.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα φίδια τρέφονται κυρίως με τρωκτικά και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της Κυπριακής πανίδας και της τροφικής αλυσίδας.

Φίδια που συναντούμε στην Κύπρο με τη σειρά που εμφανίζονται στις φωτογραφίες:

Φίνα.jpg
Φίνα


Σαΐτα.jpg
Σαΐττα


ξυλόδροπης.jpg
Ξυλόδροπης


Κυπριακό φίδι.jpg
Κυπριακό φίδι



κυπριακό νερόφιδο.jpg
Κυπριακό νερόφιδο



Θερκό.jpg
Θερκό



δροπης.jpg
Δρόπης



Ανήλιος.jpg
Ανήλιος


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ