Ο γηραιότερος Οργανισμός Τέχνης της Κύπρου εξέδωσε μόλις μια ανακοίνωση

Το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου (Ε.ΚΑ.ΤΕ.) χαιρετίζει την απόφαση για στήριξη των καλλιτεχνών και συνεπώς την αναγνώριση της προσφοράς τους στην πολιτεία, αλλά και έχει και μερικά ακόμα να πει στην ανακοίνωση.

Article featured image
Article featured image

Πιο κάτω αυτούσια η ανακοίνωση:

Δυστυχώς, η πανδημία του Covid19 φέρνει στην επιφάνεια την αδυναμία του συστήματος μας, η οποία αφήνει εκτεθειμένους τους δημιουργούς του πολιτισμού. Οι κοινωνικές παροχές, η υπόσταση του καλλιτέχνη αλλά και τα πνευματικά δικαιώματα του, απασχολούν διαχρονικά το Ε.ΚΑ.ΤΕ, θέματα τα οποία συζητήθηκαν τόσο σε συνέδρια και ημερίδες που διοργανώθηκαν από το Επιμελητήριο όσο και σε διεθνής ή ευρωπαϊκές συνελεύσεις της I.A.A. και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα οποία το Επιμελητήριο εκπροσωπεί την Κύπρο.

Έχουμε ήδη παραθέσει τις απόψεις μας για τον προτεινόμενο ‘Νόμο που προνοεί για την αναγνώριση της κοινωνικής και επαγγελματικής υπόστασης του καλλιτέχνη’ στις αρμόδιες υπηρεσίες για την προώθηση του θέματος το οποίο είχε παγιοποιηθεί για αρκετό καιρό, και μπορούμε τώρα να αναμένουμε θετικές εξελίξεις ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των καλλιτεχνών.

Το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών, το οποίο είναι σε εξέλιξη επίσης, θα συζητηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων την ερχόμενη Πέμπτη 21 Μαΐου στην παρουσία του Επιμελητηρίου και ευελπιστούμε στην ψήφιση αλλαγής την σχετικής νομοθετικής νομοθεσίας.

Χαιρετίζουμε επίσης ιδιαιτέρως, την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού και θα θέλαμε να εκφράσουμε την πεποίθηση μας για την αναγκαία εκπροσώπηση του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Κύπρου (Ε.ΚΑ.ΤΕ.) στις συμβουλευτικές ομάδες που αφορούν τα πιο πάνω θέματα.

Γιατί είναι σημαντική η παρουσία μας;

Το Ε.ΚΑ.ΤΕ. ιδρύθηκε το 1964 και αποτελεί τον γηραιότερο Οργανισμό Τέχνης της χώρας, μας αφού συσπειρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό μελών τα οποία ανέρχονται σε πέραν των εξακοσίων εικαστικών. Μέσα από το δημοκρατικό πνεύμα του αγκαλιάζει την πολύμορφη προσέγγιση των καλλιτεχνών, καθρεφτίζοντας έτσι τις πολυπολιτισμικές επιρροές που εμπλουτίζουν την εικαστική έκφραση στον τόπο μας. Εκπροσωπεί την Κύπρο στην IAA/AIAP - International Association of Art και στην IAA/EU - European National Committee IAA. Αποτελεί επίσης μέλος της UNESCO - NGO Partnership.

Με εκτίμηση Δ.Σ Ε.ΚΑ.ΤΕ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ