Ένας ξεχασμένος κήπος στην παλιά Λευκωσία μετατρέπεται στον κήπο του μέλλοντος

Μια εξαιρετική πρωτοβουλία που θα δημιουργήσει μία όαση στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Article featured image
Article featured image

Παλιά, η Λευκωσία ήταν μια όμορφη πόλη με άφθονο νερό, πηγάδια, περιβόλια και κήπους. Ένα τέτοιο ξεχασμένο κήπο θα μετατραπεί σε Κήπο του Μέλλοντος, στην καρδιά της πρωτεύουσας. Η πρωτοβουλία, κόντρα στις δυσκολίες της πανδημίας, έρχεται να διεκδικήσει 50.000 ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα έτσι ώστε να υλοποιηθεί άμεσα στον τόπο μας.

Μία πρωτοποριακή και ελπιδοφόρα δράση στην καρδιά της πρωτεύουσας, με την θερμή στήριξη του Δήμου Λευκωσίας, του Οργανισμού Νεολαίας, της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και του Ενεργειακού Γραφείο Κύπρου ετοιμάζεται να ‘ανθίσει’.

Η πρωτοβουλία αυτή τη στιγμή διεκδικεί την πρωτιά σε διαγωνισμό επιχειρηματικότητας. Ο νικητής θα λάβει από την Παγκόσμια Τράπεζα οικονομική στήριξη για την υλοποίηση του έργου η οποία θα διατεθεί για τον καθαρισμό, σχεδιασμό, κατασκευή, φύτευση και λειτουργία του.

Υποστηρίξτε την δράση εδώ: https://forms.gle/KGw2y2BFStKMruH19

Σκοπός του πιλοτικού έργου είναι η δημιουργία ενός πρωτότυπου και πρότυπου κήπου, όπου ο κάθε ένας θα μπορεί να επισκεφτεί για να μάθει να δημιουργεί το δικό του κήπο με έξυπνες λύσεις.

Η σχεδιαστική προσέγγιση του χώρου ακολουθεί την zero-waste προσέγγιση – μηδενικής σπατάλης – και περιλαμβάνει κατασκευές πρωτοποριακές που αξιοποιούν ψηφιακές τεχνολογίες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κατασκευαστικά υλικά τα οποία ακολουθούν την φιλοσοφία της επαναχρησιμοποίησης.

Ο Κήπος αυτός θα λειτουργήσει ως πρότυπο καλλιέργειας για οργανικά κηπευτικά προϊόντα όπως βότανα, φρούτα και λαχανικά, αλλά και πρότυπο δημιουργικότητας για την κατασκευή κρεμαστών κήπων και κάθετης καλλιέργειας, καθώς και καινοτομίας στην αξιοποίηση νέων τεχνολογικών συστημάτων διαχείρισης νερού και ήλιου.


Μέσα στην πανδημία, ο Κήπος του Μέλλοντος γεννιέται με στόχο να ενθαρρύνει την τοπική παραγωγή, ένα θέμα πολύ επίκαιρο και πολύ δύσκολο για την αστική ανάπτυξη της πόλης έτσι ώστε να δημιουργηθεί κουλτούρα βιώσιμης ανάπτυξης και συλλογικά να προωθηθεί μια νέα αστική ταυτότητα με κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό χαρακτήρα.

Εάν επιθυμείτε να συμμετέχετε ενεργά στην υλοποίηση του έργου μέσω της εμπειρίας σας ή και των πόρων του οργανισμού σας, μπορείτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας εδώ: https://forms.gle/9bvyFZqYch4Tii5cA.

Συνδεθείτε μαζί μας

Facebook: https://www.facebook.com/enterthegardens
Instagram: https://www.instagram.com/enterthegardens/
Website: www.gardensofthefuture.com
Email: enterthegardens@gmail.com

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ