Ένας εκ των συλληφθέντων λέει στη CITY τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα της Κυριακής

Η εκδοχή ενός εκ των τεσσάρων συλληφθέντων που παρουσιάζονται στο viral βίντεο από παραλία της Λεμεσού.

Article featured image
Article featured image

Την Κυριακή, 17 Μαΐου, ένα βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης τεσσάρων πολιτών, οι οποίοι βρίσκονται σε κεντρική παραλία της Λεμεσού, γίνεται viral για το επίμαχο περιεχόμενό του.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο λόγος της σύλληψής τους δεν ήταν επειδή παράκουσαν την οδηγία σε σχέση με την παρουσία τους στη θάλασσα (σ.σ. έκαναν ηλιοθεραπεία στην άμμο) αλλά επειδή όταν τους ζητήθηκαν τα στοιχεία τους για εξακρίβση αντιστάθηκαν και αρνήθηκαν να τα παραχωρήσουν, ενώ ακολούθως εξύβρισαν και επιτέθηκαν σε μέλη της αστυνομίας που ήταν παρόντα.

Σε επικοινωνία που είχαμε χθες (Δευτέρα 18/5) με την Αστυνομία Κύπρου και τον Εκπρόσωπο Τύπου, Χρήστο Ανδρέου, μας ανέφερε πως οι 4 συλληφθέντες στην παρουσία των αστυνομικών, ήταν εριστικοί και ειρωνικοί, ενώ όταν τους ζητήθηκε να δώσουν τα στοιχεία τους για ταυτοποίηση αυτοί αρνήθηκαν επανειλημμένα. Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με τη τα λεγόμενα της Αστυνομίας, μέλη της δύναμης δέχτηκαν εξύβριση και σωματική επίθεση από τα συγκεκριμένα άτομα, με αποτέλεσμα να προβούν στη σύλληψή τους.

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου της CITY, επικοινώνησε μαζί μας ένας εκ των συλληφθέντων, ζητώντας μας χώρο, για να πει τη δική του εκδοχή σε σχέση με τα όσα συνέβησαν την περασμένη Κυριακή, και είχαν ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν στο Τμήμα και σήμερα να κατηγορούνται για επίθεση και βλάβη εναντίον αστυνομικών (σ.σ ηδίκη έχει οριστεί για τον Σεπτέμβριο).




Αυτούσια τα όσα ανέφερε στη CITY ένας εκ των 4 συλληφθέντων:

Είχαμε κάνει τη βουτιά μας, μαζί με ακόμη ένα φίλο και εκείνη την ώρα καθόμασταν για να στεγνώσουμε. Είχαμε σκοπό να μπούμε ξανά στη θάλασσα μετά από λίγο. Να σημειωθεί πως το σημείο που βρισκόμασταν ήταν σε πολύ κεντρικό σημείο της πόλης, εξ ου και μαζί με εμάς είχε κι άλλους λουόμενους που έκαναν το ίδιο και δεν προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι κρυφά, επειδή δεν θεωρούσαμε πως κάναμε κάτι παράνομο. Άλλωστε, αν δει κάποιος το βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα πως είμαστε σε κοντινή απόσταση από τον ποδηλατόδρομο και τον κεντρικό δρόμο.

Όπως καθόμασταν στις πετσέτες μας, βλέπουμε ένα όχημα της αστυνομίας να σταθμεύει λίγα μέτρα πιο κάτω και δύο αστυνομικούς, οι οποίοι φορούσαν στολές περιπολίας ποδηλάτου, να κατεβαίνουν μαινόμενοι δείχνοντάς μας και φωνάζοντας από μακριά για να τους δώσουμε τα στοιχεία μας. Επαναλαμβάνω, γύρω μας υπήρχαν κι άλλοι λουόμενοι που κάθονταν στην άμμο, αλλά φώναζαν σ’ εμάς συγκεκριμένα.

Εδώ, να σημειώσω πως, όπως ανέφερε και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας σε διάφορα Μέσα -και όπως έμαθα κι εγώ αργότερα-, είχε προηγηθεί καταγγελία από κάποιον πολίτη, εξ ου και ήταν στοχευμένη η παρουσία τους εκεί. Δεν ήταν στο πλαίσιο γενικού ελέγχου της περιοχής για παραβάσεις. Δεν κάναμε κάτι περισσότερο απ’ ό,τι έκαναν άλλοι συμπολίτες μας.

Όταν έφτασαν σ’ εμάς, ρωτήσαμε το αυτονόητο: "Γιατί ζητάτε στοιχεία μόνο από εμάς τους δύο;". Χωρίς να πάρουμε συγκεκριμένη απάντηση, συνέχισαν να μας ζητάνε επίμονα τα στοιχεία μας. Θεωρώντας πως κάτι τέτοιο ήταν άδικο, αποφασίζουμε να επιστρέψουμε στη θάλασσα, σημειώνοντας πως αφού δεν κάναμε κάτι κακό και αφού δεν απαντούν στο ερώτημά μας, κι εμείς θα ασκήσουμε το δικαίωμά μας για σωματική άσκηση στη θάλασσα. Προφανώς, η στάση μας εκνεύρισε τον αστυνομικό, ο οποίος κάλεσε ακόμη δύο περιπολικά για ενισχύσεις και τη λιμενική αστυνομία.

Εμείς βρισκόμασταν ήδη στο νερό, παρόλα αυτά επειδή δεν θέλαμε να προκαλέσουμε άλλα επεισόδια, ο ένας βγήκε εκτός και επί της ουσίας παραδόθηκε οικειοθελώς στην αστυνομία, χωρίς να υπάρχει εξήγηση από τους αστυνομικούς, γιατί τον συλλαμβάνουν.

Παρακολουθώντας το σκηνικό, ένας νεαρός ο οποίος ήταν παρών σε όλο αυτό, ζήτησε από τους Αστυνομικούς να του πουν για ποιο λόγο συλλαμβάνουν τον άνθρωπο. Ήταν έντονος αλλά ούτε έβρισε ούτε πρόσβαλε κάποιον. Οι αστυνομικοί, χωρίς καν να του απαντήσουν, τον τράβηξαν βίαια, τον χτύπησαν, προκαλώντας του εκδορές στο κεφάλι και τον συνέλαβαν.

Την ίδια τύχη είχε και ο ιδιοκτήτης του μοναδικού μαγαζιού που λειτουργεί στην περιοχή (αφού παρέχει μόνο υπηρεσίες take away), ο οποίος βλέποντας το σκηνικό με τον νεαρό μαγνητοσκοπούσε με το κινητό του. Όταν αντιλήφθηκαν οι αστυνομικοί τι γινόταν, του επιτέθηκαν σπάζοντάς το κινητό του, χτυπώντας και βρίζοντάς τον, έως ότου τον συνέλαβαν και αυτόν. Ο ιδιοκτήτης, στο μεταξύ, είναι κλειστοφοβικός και τους παρακαλούσε να τον αφήσουν διότι θα πάθαινε κρίση πανικού.

Η δική μου σύλληψη ήταν αποτέλεσμα της παρέμβασής μου για να αφήσουν ελεύεθερο τουλάχιστον το παιδί που ήταν κλειστοφοβικό, για να μην του δημιουργήσουν κάποια μόνιμη βλάβη. Εννοείται πως η παρέμβασή μου θεωρήθηκε αντίσταση κατά της αρχής και με συνέλαβαν επίσης.

Μας έριξαν και τους 4 στο πίσω μέρος του περιπολικού με χειροπέδες, σαν σακιά από πατάτες και μας μετέφεραν στο τμήμα, όπου εκεί -έχοντας την ασφάλεια της ιδιωτικότητας- μας συμπεριφέρθηκαν λες και ήμασταν οι χειρότεροι κακοποιοί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ