Η εκδοχή της Αστυνομίας για το επίμαχο viral βίντεο με τις συλλήψεις σε παραλία της Λεμεσού

Αστυνομικοί βάζουν χειροπέδες και συλλαμβάνουν πολίτες σε παραλία της Λεμεσού.

Article featured image
Article featured image

Το viral βίντεο που προκάλεσε αντιδράσεις και τα γεγονότα όπως τα περιγράφει η Αστυνομία.


91 καταγγελίες, σε παγκύπρια βάση, που αφορούσαν παράβαση του περί λοιμοκάθαρσης νόμου σε σχέση με την παρουσία του κοινού στις παραλίες, ήταν ο απολογισμός του σαββατοκύριακου που μόλις αφήσαμε πίσω μας, όπου οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς κελσίου.

Ανάμεσα στα διάφορα που κυκλοφόρησαν το σαββατοκύριακο, σε σχέση με τη στάση της αστυνομίας απέναντι σε λουόμενους, ήταν και ένα βίντεο από κεντρική παραλία της Λεμεσού, το οποίο απεικονίζει μέλη της αστυνομικής δύναμης να συλλαμβάνουν και να βάζουν χειροπέδες σε λουόμενους, οι οποίοι φορούσαν ακόμα το μαγιό τους.

Το εν λόγω βίντεο, λίγο μετά που ανέβηκε στα social media, έγινε viral, με την πλειοψηφία των χρηστών να στρέφονται εναντίον της αστυνομίας. Τα σχόλια κάνουν λόγο για υπερβάλλοντα ζήλο και χρήση βίας χωρίς προφανή λόγο.

Πόσο κοντά σε αυτή την τοποθέτηση είναι το βίντεο που κυκλοφορεί;

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστο Ανδρέου, τα μέλη της δύναμης τα οποία περιπολούσαν καθόλη τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, είχαν σαφείς οδηγίες να προτρέπουν το κοινό να ακολουθεί τα διατάγματα, σε πρώτη φάση, με την επιβολή προστίμου να αφορά μόνο όσους αρνούνταν να συμμορφωθούν με τις γενικές οδηγίες.

Όπως αναφέρει, η περίπτωση του βίντεο αποτελεί μόνο ένα μέρος της αλήθειας. Γύρω στις τρεις το μεσημέρι, περιγράφει ο Εκπρόσωπος, η αστυνομία δέχτηκε καταγγελία από πολίτη για παρέα ατόμων η οποία έκανε ηλιοθεραπεία σε κεντρική παραλία της Λεμεσού.


«Μέλη της αστυνομίας βρέθηκαν στο σημείο εντοπίζοντας δύο άτομα να κάνουν ηλιοθεραπεία πάνω στις πετσέτες τους. Μόλις τα δύο άτομα αντιλήφθηκαν τους αστυνομικούς, έτρεξαν μέσα στη θάλασσα, φωνάζοντας προκλητικά στα μέλη της δύναμης ‘Αν μπορείτε εμπάτε μέσα στο νερό να μας πιάτε’. Όταν, λίγο αργότερα, ο 40χρονος και ο 33χρονος εξήλθαν από το νερό, και τους ζητήθηκαν τα στοιχεία τους για εξακρίβωση, αρνήθηκαν να τα δώσουν με αποτέλεσμα να συλληφθεί ο 40χρονος, για παρεμπόδιση του έργου της αστυνομίας», σημειώνει ο κος Ανδρέου.

Ο 33χρονος αλλά και ακόμη ένας 24χρονος που εμφανίστηκε λίγο αργότερα, άρχισαν να βρίζουν τους αστυνομικούς και να τους επιτίθονται, μια εξέλιξη που επίσης οδήγησε στη σύλληψή τους, ενώ κατά τη διάρκεια που διαδραματίζονταν όλα αυτά, ακόμη ένα νεαρό άτομο εμφανίστηκε για να πάρει τον λόγο, βρίζοντας και σπρώχνοντας μέλη της δύναμης, κάτι που οδήγησε και στη δική του σύλληψη, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη CITY ο κος Ανδρέου.

Τα 4 άτομα που συνελήφθησαν οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Λεμεσού, με τον 40χρονο να λαμβάνει εξώδικο πρόστιμο για άρνηση εξακρίβωσης στοιχείων και τους άλλους τρεις να κατηγορούνται γραπτώς και έπειτα να αφήνονται ελεύθεροι, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Τι αναφέρει η οδηγία του υπουργείου Υγείας για τη μετάβαση στην παραλία:

Σύμφωνα με την οδηγία του υπουργείου Υγείας, η μετάβαση στη θάλασσα εμπίπτει στο πλαίσιο της σωματικής άσκησης και η παρουσία μας εκεί επιτρέπεται για μία ώρα, εντός της θάλασσας, ενώ το διάστημα που χρειάζεται κάποιος για να αλλάξει ρούχα, πριν και μετά, θεωρείται εύλογο και δεν χαρακτηρίζεται ως παράβαση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ