Δεν είναι απαραίτητα κακό εάν αυτοϊκανοποιείσαι περισσότερο στη καραντίνα

Μια σεξοθεραπεύτρια εξηγεί τους λόγους που μπορεί να συμβαίνει αυτό και σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα.

Article featured image
Article featured image

Μέσα σε όλα τα πρωτόγνωρα που βιώσαμε και εξακολουθούμε να βιώνουμε, πολλοί είδα και τη λίμπιντό τους να αυξάνεται, μάλλον γιατί είχαν χρόνο να ξεκουραστούν και να ασχοληθούν με τον εαυτό τους. Κάποιοι, μάλιστα, ασχολήθηκαν λίγο περισσότερο με αποτέλεσμα να νιώθουν πως αυτό, ίσως, δημιουργήσει πρόβλημα.

«Αν το κάνω καθημερινά, πάνω από μία φορά, θα επηρεάσει την ευαισθησία μου ή τη λίμπιντό μου μακροπρόθεσμα; Επίσης, όντας μόνος τόσο καιρό, θα γίνω ντροπαλός/ή ή θα φέρομαι περίεργα όταν τελειώσει η καραντίνα»; Είναι ένα από τα ερωτήματα που απασχολεί πολλούς άντρες με τη σεξοθεραπεύτρια Melissa Novak να λέει πως είναι κατανοητό, εφόσον πολλοί έχουν μείνει στο σπίτι μόνοι, να αυνανίζονται πιο συχνά και δεν υπάρχει κάτι κακό σ’ αυτό.

«Δεν χρησιμοποιούν όλοι αυτό το χρόνο για να ολοκληρώσουν ό,τι στόχο είχαν στη ζωή τους» λέει, επισημαίνοντας ότι ενώ κάποιοι αυνανίζονται συχνά, άλλοι μπορεί να παρηγορούνται με τα αγαπημένα τους σνακ. «Επίσης, πιστεύω ότι ο αυνανισμός μπορεί να λειτουργεί παραγωγικά εφόσον μιλάμε για απόλαυση και ηρεμία», συμπληρώνει.

Η Novak είπε ότι δεν υπάρχουν έρευνες που να δείχνουν ότι ο αυνανισμός ρίχνει τη λίμπιντο ή κάνει τα γεννητικά σου όργανα λιγότερο ευαίσθητα σε άλλους τύπους διέγερσης. Αλλά αν νομίζεις ότι επηρεάζει άλλες πλευρές της ζωής σου ή δεν θέλεις να κάνεις κάτι άλλο, ίσως είναι ανησυχητικό. Λέει, επίσης, πως θα μπορούσες δυνητικά να έχεις θέματα αν κάνεις ένα «πολύ διαφορετικό ιδιοσυγκρασιακό τρόπο αυνανισμού».

«Υπήρχε μια περίπτωση που αυνανιζόταν ως εξής: τριβόταν στην κάσα της πόρτας. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να το αναπαράξεις». Αλλά υπάρχουν τρόποι να ξεπεραστεί ένα τέτοιο πρόβλημα, λέει. Όσο για την αμηχανία για τις γνωριμίες ή του να βρεθεί κοντά με κάποιο άλλο άτομο όταν χαλαρώσουν τα μέτρα, η Novak λέει πως όλοι θα είμαστε περίεργα. Προς το παρόν, «μπορούμε να διατηρούμε ρομαντική επικοινωνία σε εφαρμογές γνωριμιών και να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο για να σκεφτούμε τι θέλουμε από μια σχέση».

Η Novak, ακόμη, σημειώνει ότι υπάρχουν τρόποι να είσαι δημιουργικός στην καραντίνα. Ως προς το σεξ, μπορείς να δώσεις βάση στην ένταση του ότι δεν μπορείς να αγγίξει κάποιον που γουστάρεις.

Ενώ πολλοί ανησυχούμε σκεπτόμενοι ότι δεν θα μας αγγίξουν για πολύ καιρό, η Novak λέει ότι πρέπει να ερευνήσουμε τι άγγιγμα αποζητάμε και να δούμε αν μπορούμε να βρούμε λύσεις. Αν θέλουμε ένα καθησυχαστικό άγγιγμα, μπορούμε να σκεπαστούμε με μια κουβέρτα. Αν θέλουμε ένα θεραπευτικό άγγιγμα μπορούμε να κάνουμε μασάζ στον εαυτό μας ή με τη βοήθεια κάποιου εργαλείου.

Ετυμηγορία: Μπορείς να αυνανίζεσαι όσο θέλεις αν δεν επηρεάζει άλλες πλευρές της ζωής σου. Και μην ανησυχείς ότι θα φέρεσαι «περίεργα» όταν τελειώσει η καραντίνα, διότι κανείς μας δεν θα είναι αλώβητος.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο VICE Canada

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ