Ανέγνωσαν το Κοράνι μέσα στην Αγιά Σοφιά ανήμερα της επετείου της Άλωσης της Πόλης

Και το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε με ανακοίνωση.

Article featured image
Article featured image

«Η ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας «συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών».



Το σχετικό απόσπασμα είναι στο 30ο λεπτό.


Με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας χαρακτηρίζει ως απαράδεκτη την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, κατά τους επετειακούς εορτασμούς που πραγματοποιήθηκαν για την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι ο ναός της Αγίας Σοφίας αποτελεί ένα οικουμενικό μνημείο, που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ανακοίνωση τονίζει ότι η ανάγνωση του Κορανίου εντός του συγκεκριμένου μνημείου «προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος».

«Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα», καταλήγει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Article featured image

Μια ανάσα πριν το 40άρι η θερμοκρασία

Article featured image

Viral βίντεο δείχνει πώς ένα μπουκάλι νερού παραλίγο να κάψει αυτοκίνητο

Article featured image

Επιβίωσε από πτώση 450 μέτρων σε μία από τις πιο επικίνδυνες διαδρομές αναρρίχησης