Επικρίνουν τους «Friends» για την απουσία μαύρων από το βασικό καστ

Τι απαντά η συνδημιουργός της δημοφιλούς σειράς

Article featured image
Article featured image

Τα «Φιλαράκια» δεν χρειάζονται ιδιαίτερο προλόγισμα και συστάσεις. Πρόκειται, άλλωστε, για μια τηλεοπτική σειρά που μεγάλωσε γενιές και γενιές και αγαπήθηκε όσο λίγες. Στο σήμερα, βέβαια, έχει κατά καιρούς δεχθεί κριτική για ποικίλα θέματα, τα οποία τότε περνούσαν απαρατήρητα, αλλά εν έτει 2020 φαντάζουν ίσως προβληματικά.

friends new.jpg


Μια τέτοια προβληματική εντοπίζεται, για παράδειγμα, στο θέμα της διαφορετικότητας ή μάλλον της μη διαφορετικότητας. Το βασικό καστ της σειράς αποτελούνταν από λευκούς ηθοποιούς, ενώ όσοι χαρακτήρες διαφορετικού χρώματος πέρασαν από τη σειρά έκαναν… απλώς ένα πέρασμα.

Το εν λόγω σημείο έθιξαν και ηθοποιοί του show, όπως ο David Schwimmer, ο οποίος πρόσφατα αποκάλυψε ότι άσκησε έντονη πίεση στους συντελεστές της σειράς, ώστε να προσλάβουν ηθοποιούς διαφορετικού χρώματος. «Ήμουν απόλυτα συνειδητοποιημένος για τη μη παρουσίαση της διαφορετικότητας στη σειρά και για πολλά χρόνια προσπαθούσα, ώστε τελικά ο Ross να ξεκινήσει να βγαίνει με μαύρες γυναίκες. Και αυτό έγινε μετά από δικές μου πιέσεις».Η Lisa Kudrow, η τηλεοπτική Φοίβη, αποκάλυψε, επίσης, ότι αν η σειρά γινόταν σήμερα, αποκλείεται το καστ να ήταν αυτό που ήταν τότε. Τόνισε, βέβαια, ότι «η σειρά ήταν προοδευτική για τα δεδομένα της εποχής. Υπήρχε, για παράδειγμα, ένας τύπος που ανακάλυψε ότι η γυναίκα του ήταν λεσβία και έγκυος, αλλά μεγάλωσαν ένα παιδί μαζί. Θίξαμε, επίσης, και το θέμα της παρένθετης μητέρας».

marta-kauffman-qa.jpg
Marta Kauffman

Όσον αφορά στο κομμάτι της διαφορετικότητας, βέβαια, υπό το φως και των πρόσφατων γεγονότων της άνανδρης δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ, η συνδημιουργός της σειράς, Marta Kauffman, αναφέρθηκε στις προγενέστερές της αποφάσεις, τονίζοντας ότι απέτυχε να κάνει αρκετά, ώστε να προωθήσει τη διαφορετικότητα μέσω του show.

Παραδέχθηκε, μάλιστα, πως θα έπαιρνε πολύ διαφορετικές αποφάσεις αν η σειρά γυριζόταν σήμερα. «Μακάρι να ήξερα τότε αυτά που ξέρω σήμερα», ανέφερε φανερά συγκινημένη. «Πάντα ενθαρρύναμε τη διαφορετικότητα στην εταιρεία μας, αλλά προφανώς δεν έκανα αρκετά. Και το μόνο που σκέφτομαι σήμερα είναι το τι μπορώ να κάνω από δω και πέρα».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ